Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.11.2016 15:32:00

Splnili jsme slib, peníze za sucho dostali zemědělci do konce října

Splnili jsme slib, peníze za sucho dostali zemědělci do konce října

Ministerstvo zemědělství dokončilo výplatu kompenzací za škody způsobené loňským extrémním suchem.

Zemědělci a pěstitelé lesních dřevin podali celkem 3 665 žádostí o náhradu škody v celkové výši 1,26 miliardy Kč. Peníze dostali všichni oprávnění žadatelé v průběhu září a října.

„Jsem rád, že se nám podařilo vyplatit peníze do konce října, a splnit tak slib, který jsme dali zemědělcům a lesníkům. Většina peněz, více než miliarda korun, byla vyplacena za plodiny ke krmným účelům, tedy podnikům v živočišném sektoru,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Kompenzace škod způsobených suchem na celém území České republiky směřovaly na plodiny, které byly suchem v období květen až říjen 2015 postiženy nejvíce. Nárok na odškodnění tak měli pěstitelé brambor, cukrové řepy, chmele, ovoce, zeleniny, ovocných, okrasných a lesních školek, kukuřice a trvalých travních porostů (TTP) ve vazbě na chov hospodářských zvířat. Přes 90 % obdržených žádostí bylo cíleno právě na krmné plodiny.

Na kompenzace za sucho uvolnila vláda 300 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy. Dalších 900 milionů korun vyčlenilo MZe z vnitřních úspor v rámci nespotřebovaných výdajů. Celkově tedy MZe mohlo žadatelům vyplatit kompenzace ve výši 1,2 miliardy korun.

Na administraci a příjmu žádostí spolupracoval Státní zemědělský intervenční fond, zemědělci a lesníci požadovali celkem 1,26 miliardy korun, žádost podalo 3 665 subjektů, z nichž peníze dostalo 3 580. Jen necelé 1 % (24 žádostí) muselo MZe zamítnout z důvodu nesplnění stanovených požadavků, 61 žádostí bylo staženo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama