Ing. Petr Vícha

  • SOCDEM
  • Karviná
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.11.2016 13:03:00

Kdyby to byl člověk, za kterým není žádná historie...

Kdyby to byl člověk, za kterým není žádná historie...

Projev na schůzi Senátu 16. listopadu 2016:

Vážený pane předsedající, milé kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi nejprve využít tohoto prvního kontaktu s mikrofonem v tomto volebním období a poblahopřát všem zvoleným senátorům a přivítat je tady mezi námi. Ať už se jedná o znovu zvolené senátory, nebo o ty, kteří nastupují teď poprvé.

Já věřím, že zejména ti, kteří jste zvoleni nově, budete příjemně překvapeni atmosférou v Senátu, neobvyklou na politické scéně, zejména tím, že když tady někdo hovoří, tak se vzájemně respektujeme, nepobíháme tady, nehovoříme, nerušíme, vzájemně se neurážíme. A já jsem tomu, myslím si, že i moji kolegové, rád.

Nyní ke kandidatuře Milana Štěcha. Kdyby to byl člověk, za kterým není nějaká historie, asi bych tady hovořil o jeho životopise a popisoval jeho přednosti. Ale zejména pro ty kolegy z vás, kteří jej tady zažili několik volebních období, tak si myslím, že to není potřeba dělat. A to je jeho výhodou. Je v tuto chvíli jediným senátorem, který je tady v Senátu od samotného jeho znovuzřízení roku 1996, to znamená 20 let. A byl senátorem, byl postupně místopředsedou Senátu a poslední období byl předsedou Senátu. A já věřím, že zejména vy, kolegové, kteří jste jej zažili v této funkci, ať už při řízení Senátu, při řízení organizačního výboru i při případných přijetí zahraničních návštěv i při zahraničních delegacích, že jste jej měli možnost dostatečně poznat. A věřím, že potvrdíte má slova, že říkám, že se snažil vždy chovat velice nadstranicky.

Samozřejmě nemohl jsem nezaznamenat, a také vy tady, že zazněly v posledních obdobích od voleb určité výhrady v souvislosti s návštěvou dalajlámy. A zejména v souvislosti s oním prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů. Já věřím, že zejména naše společná návštěva s panem Štěchem na zasedání klubu KDU a STANu mnohé věci mohla objasnit a vysvětlit. A já věřím, že dvacetiletá práce v Senátu a poslední období ve funkci předsedy Senátu je více než jedny pochybnosti v souvislosti s jedním prohlášením čtyř ústavních činitelů. Podrobnosti jsme si řekli na tom klubu a nechci teď na tomto plénu o nich hovořit.

Proto vás, milé kolegyně, vážení kolegové, žádám o podporu našeho kandidáta Milana Štěcha na funkci předsedy Senátu. My jsme včera s ostatními předsedy zřízených klubů – a je jich tady 5 v tuto chvíli a 10, tuším, nezařazených senátorů – podepsali dohodu, ale ta dohoda samozřejmě nehovoří o jménech. Ta dohoda je obecná. A přílohou je potom také tabulka s obsazením jednotlivých výborů. Věřím, že podle požadavků všech jednotlivých senátorů a klubů – a jsem rád, že se nám podařilo sestavit to tak, aby všichni byli spokojeni, aby mohli uplatňovat svou práci v Senátu v těch výborech, v kterých jsou jim odbornosti nejbližší.

A rád bych tedy při této příležitosti všem předsedům klubů za spolupráci poděkoval. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama