Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.11.2016 20:08:33

Pracovní chudoba v Karlovarském kraji.

Pracovní chudoba v Karlovarském kraji.

Karlovarský kraj obsazuje poslední příčku nejen počtem obyvatel, ale také nejnižší průměrnou mzdou, která činila v druhém čtvrtletí letošního roku 23 104 korun. Realita je, ale úplně někde jinde.

Špatně placená místa a vysoká nezaměstnanost je jedna ze zásadních problémů tohoto kraje.

Zaměstnavatelé si v Karlovarském kraji stěžují na nedostatek personálu, ale po přečtení požadavků k daným pozicím a následně finančnímu ohodnocení, hledají spíše novodobé otroky než li zaměstnance do svých firem. Sháňka je po recepčních, servírkách, kuchařích, zdravotních sestrách, lázeňských, masérech, pokojských, ale také řemeslnících.

Po recepční se požaduje znalost tří světových jazyků, turnusové služby a zaměstnavatelé ji ve svých inzerátech nabízejí od 12 000  do 19 000 tisíc korun.

O nic lépe na tom nejsou lázeňské a maséři . Vzhledem k tomu, že Karlovarskému kraji vévodí lázeňství, požadavek tří jazyků není nic neobvyklého  a nabízený plat se pohybuje od 9 900 do 17 000 korun.

Pokojská je na tom ještě hůře, po té zaměstnavatelé požadují turnusové služby a nabízejí jí od 11 000 do 15 500 tisíc korun.

A nejhůře na tom jsou uklízečky, těm zaměstnavatelé nabízejí 9 900 až 12 600 korun.

Podle agentury Median sedmapadesát procent lidí považuje nedostupnost dobrých a kvalitně placených míst za zásadní problém kraje. Díky oslabení vztahů s Ruskem se Karlovy Vary potýkají s úbytkem ruské lázeňské klientely. Lepší situace je jen na Chebsku, kde lidé dojíždějí za prací do Saska a Bavorska, kde jim zaměstnavatelé nabízejí mnohonásobně větší platy.

Minimální mzda je v Česku 9 900 korun, od ledna by se měla zvýšit na 11 000 korun, ale vyžít s ní si dokáže představit málo kdo. Čtvrt milionu Čechů nedokáže bez pomoci státu uspokojit ani ty nejzákladnější potřeby.  Téměř 1,5 milionu lidí žije na pokraji bídy a  třetina z nich dokonce pod úrovní životního minima.
Sto tisíc lidí je ohroženo, že bude muset žít na ubytovnách a stejný počet na nich skutečně žije. Zde už je jen krok od toho přijít o střechu nad hlavou.

Stát by měl neprodleně situaci řešit, nezaměstnaných máme sice nejméně z celé EU, ale chudých lidí máme čím dál více. Životní úroveň obyvatel je vizitkou neschopnosti vládnoucích stran za posledních 26 let. Od vstupu do EU se situace ještě rapidně zhoršila.





Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 4 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama