Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.11.2016 20:38:53

Ve čtvrtek vypukne největší šikana jménem EET

Ve čtvrtek vypukne největší šikana jménem EET

Už ve čtvrtek vypukne největší šikana na občany tohoto státu elektronická evidence tržeb, projekt ministra financí Andreje Babiše.

Od 1.prosince bude evidence povinná pro 40 tisíc podnikatelů. Má zavést transparentní prostředí do oblasti, kde se podle pana ministra dostatečně nevybírají daně. Je to celé jeden velký podvod a je smyslem zavedení EET pouze převzít podrobnou kontrolu nad každým krokem podnikatelů?

Elektronická evidence tržeb, projekt který vzbudil mezi podnikateli a živnostníky mnoho emocí, jelikož na něm vydělá pouze sám ministr financí. Stejně tak tomu bylo v Chorvatsku, kde na EET nejvíce profitoval Ivica Todorovič, chorvatský oligarcha, který se jej snaží prosadit ve Slovinsku a Srbsku. Jen je třeba dodat, že v Chorvatsku se výběr daní vůbec nezvýšil, ale co se zvýšila je nezaměstnanost a to čtyřnásobně. Počet osob samostatně výdělečně činných poklesl během roku 2013 a 2014 o 32 tisíc osob.

Ale vraťme se do Česka. Andrej Babiš nejdříve zmanipulovat veřejnost a z živnostníků a malých podnikatelů udělal zloděje, kteří okrádají stát, ale jsou to právě oni kdo je hnacím motorem naší ekonomiky. EET tak nyní podporují ti, kterých se to vůbec netýká.

Najednou si, ale tvůrce tohoto projektu uvědomil, to že existují i ti co si nevydělají více jak čtvrt milionu ročně nebo že se blíží parlamentní volby? A tak přišel s návrhem osvobodit od EET drobné živnostníky s obratem do 250 tisíc a eshopy. Ovšem mnozí z nich už investovali nemalé peníze do tohoto nepřipraveného systému. A o jeho nepřipravenosti svědčí i veletoče, které kolem něj jsou.

Andrej Babiš hodlá sankcionovat malého podnikatele za každou nevydanou účtenku až půlmilionovou pokutou a hrozí mu likvidací jeho firmy. Podnikatel musí vše stihnout, nejlépe okamžitě, ale úředníci mají času dost.

Generální finanční ředitelství, které má na starosti správu EET, nedokázalo včas vybrat dodavatele IT systému, na kterém celý projekt poběží. Bez soutěže se jím má stát firma IBM. EET vyrobí IBM jako nadstavbu současného daňového systému ADIS, který byl zakoupen před pětadvaceti lety. A dojde tak pouze k rozšíření funkcí. Odborníci jsou ovšem opačného názoru a tvrdí, že Babiš porušil zákon o veřejných zakázkách a nejedná se o běžnou úpravu, ale doplnění nové funkčnosti tohoto systému.

A jaká pak náhoda, že právě IBM zaváděla obdobný model i v Chorvatsku, odkud Andrej Babiš projekt elektronické evidence tržeb převzal. Tak co začít nejdříve sám u sebe a jít národu příkladem.

To jestli dopadneme jak v Chorvatsku nebo zda EET přinese skutečně větší výnos daní je otázka, na kterou najdeme odpověď až příští rok. Ale co skutečně už EET přinesla je rozkol národa. Na jedné straně živnostníky a drobné podnikatele a na straně druhé ty, kteří je vidí jako zloděje, ale už si nedovedou představit jaké to je být zodpovědný sám za sebe a mít nápady, které musíte realizovat, aby jste se uživili.

Nepodařilo se zabránit zavedení tohoto udavačského konceptu, ale stále můžeme usilovat o jeho zrušení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama