Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2016 9:41:23

Vláda nepochopila problematiku nákupu sbírkových předmětů

Vláda nepochopila problematiku nákupu sbírkových předmětů

Vláda na svém listopadovém jednání odmítla úpravu takzvaných malých rozpočtových pravidel ohledně nákupu sbírkových předmětů, kterou jako legislativní iniciativu připravil Středočeský kraj.

Vláda na svém listopadovém jednání odmítla úpravu takzvaných malých rozpočtových pravidel ohledně nákupu sbírkových předmětů, kterou jako legislativní iniciativu připravil Středočeský kraj. „Předložili jsme novelu zákona 250/2000 Sb., která řeší problematiku nákupu sbírkových předmětů. Při rozšiřování sbírek totiž kulturní instituce narazily na rozpor v legislativě, podle jedné normy měly nákup financovat z provozních prostředků, podle druhé normy z investičních. Novela stanovuje výjimku pro použití investičních prostředků právě pro rozšiřování sbírek, což bude možné nyní realizovat z prostředků provozních,“ představil zákonodárnou iniciativu bývalý radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek.

Zastupitelstvo Středočeského kraje novelu schválilo a je předložena Poslanecké sněmovně.

Návrh zákona řeší problematiku nově pořízených sbírkových předmětů muzejní povahy podle § 14 odst. 2 vyhlášky č. 410/2009 Sb., kterou se provádějí některá ustanovení zákona č. 563/1991 Sb., o účetnictví, pro některé vybrané účetní jednotky, jejichž zakoupením z provozních prostředků se příspěvková organizace podle § 28 odst. 7 písm. d) zákona č. 250/2000 Sb. dopustí porušení rozpočtové kázně.  Navrhovaná změna tohoto zákona formou stanovení výjimky tento rozpor řeší. Návrh byl konzultován i s Asociací muzeí a galerií, probírán na Komisích Asociace krajů a s dalšími partnery.

Vláda se při posuzování novely opřela o stanovisko úředníků z Ministerstva financí, kteří zřejmě netuší, že za neinvestiční peníze nakupují sbírky i muzea a galerie zřizované státem, výhradně neinvestiční prostředky na nákup sbírkových předmětů poskytuje v programu ISO C i Ministerstvo kultury.

O osudu novely rozhodně sněmovna.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama