ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.06.2011 17:02:00

Dobrovolnictví je přínosem pro společnost i dobrovolníky samotné

Dobrovolnictví je přínosem pro společnost i dobrovolníky samotné

Ministr Josef Dobeš informoval o podpoře, kterou MŠMT poskytuje na financování volnočasových aktivit dětí a mládeže a o významu dobrovolné práce pro společnost.

„V dobrovolnictví jde o to, pomáhat druhým bez nároku na finanční nebo jinou materiální odměnu. Činnost dobrovolníků je přínosem nejen pro společnost, ale i pro samotné dobrovolníky, kteří  tak  získají řadu dovedností, jež se jim hodí v dalším životě," řekl ministr.

 Rok 2011 byl v Evropské unii vyhlášen Evropským rokem dobrovolnictví. Jeho koordinace byla v České republice svěřena do gesce MŠMT, které zapojilo do jeho realizace celou síť zainteresovaných subjektů napříč státní správou i neziskovým sektorem. V rámci Evropského roku dobrovolnictví chce MŠMT zlepšit povědomí o významu dobrovolnictví a o tom, že tyto aktivity mají nejen morální, ale i materiální přínos pro celou společnost. „Chceme docílit toho, aby dobrovolnictví bylo ze strany veřejných institucí i zaměstnavatelů oceňováno a uznáváno," vysvětlil Josef Dobeš.

 Největší skupinu dobrovolníků představují mladí lidé, kteří se ve svém volném čase věnují práci s dětmi. Dobrovolnická zkušenost má na osobnostní rozvoj mladých lidí velmi pozitivní vliv. Mladí dobrovolníci díky této činnosti zlepší své organizační dovednosti i komunikační schopnosti, získají řadu užitečných kontaktů, naučí se týmové práci. Jeden z projektů, který se zabývá podporou neformálního vzdělávání a jenž prohlubuje tyto klíčové kompetence, se jmenuje „Klíče pro život".

 „Ministerstvo školství chce prostřednictvím tohoto projektu podpořit ty, kteří pracují s dětmi a mládeží a získávají mnoho důležitých, tzv. měkkých dovedností," uvedl náměstek ministra Jan Kocourek.

 Na tiskové konferenci vystoupil také předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček, který informoval o financování volnočasových aktivit dětí a mládeže a představil ekonomickou analýzu této oblasti.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama