Pavel Vondrouš

Zakládám stranu Futurama a přemýšlím, co a jak mám udělat a
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.12.2016 16:05:08

Guvernér ČNB chce lidi prodat pod cenou

Guvernér ČNB chce lidi prodat pod cenou

Po přiznání guvernéra České národní banky Jiřího Rusnoka, že Českou republiku nepovažuje za vyspělou zemi a pomocí intervencí chce jejímu vývoji zabránit, nezbylo nic jiného než jít, a ČNB prostě zavřít.

 Intervencemi ČNB oslabila Českou korunu přibližně o 15% a další intervence se chystají.  Každý si dokáže jednoduše spočítat, o kolik ho počínání České národní banky připraví z jeho mzdy. Přitom proti intervencím stojí podnikatelé, velká část ekonomů a i prezident Hospodářské komory ČR.

Že sama Česká národní banka neví, co dělá, potvrdil v rozhovoru pro Lidové noviny guvernér ČNB Jiří Rusnok. „Ukáže to až budoucnost, teprve až intervenční režim opustíme,“ odpověděl Rusnok na otázku LN, jestli jsou intervence krokem správným směrem.

Intervence jsou výhodné pouze pro vyšší zisky exportních firem. Z českých dělníků se tak systematicky vytváří levná pracovní síla. Jakkoliv Rusnok oslabování koruny obhajuje jako „záchranu“ českých firem, jedním dechem si v článku LN protiřečí. „Pokud se někomu po posílení koruny o pár procent … zhroutí podnikatelský plán, je jeho byznys asi neudržitelný,“ bagatelizoval Rusnok situaci, až ČNB intervence ukončí.

U našich sousedů v Polsku je již dva roky deflace a polská ekonomika funguje. Tento příklad však vedení České národní banky nezajímá. Podle Rusnoka  je potřeba zabránit tomu, aby se ČR dostala mezi vyspělé země. „Dosáhli jsme úrovně středně vyspělé země a přeskočit na úroveň země vyspělé je historický úkol, s kterým si ještě „užijeme“. Vymlouvat se na intervence je podle mě laciné,“ vymlouval se lidovkám Rusnok.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama