Ing. Karel Šidlo

  • KSČM
  • Plzeňský kraj
  • Vyšetřovací komise pro vyšetření závažných pochybení, která se stala při přípravě a realizaci stavby dálnice D47
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,31. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.06.2011 9:56:00

V podmínkách liberalizovaného trhu stát nemůže zabránit růstu ceny elektřiny

V podmínkách liberalizovaného trhu stát nemůže zabránit růstu ceny elektřiny

Rozhodnutí německé vládní koalice o odstavení všech 17 jaderných elektrátren do roku 2022 skutečně ohrožuje stabilitu a dostupnost elektrické energie pro všechny členské státy EU.

Vystoupení premiéra ČR na tiskové konferenci v Německu, po setkání se Saským zemským premiérem, je odpovídající reakcí zástupce ČR na nebezpečí prudkého nárůstu cen elektrické energie v ČR. Rozhodnutí německé vládní koalice o odstavení všech 17 jaderných elektrátren do roku 2022 skutečně ohrožuje stabilitu a dostupnost elektrické energie pro všechny členské státy EU.
 
Česká republika v rámci evropského liberalizovaného a sesíťovaného trhu s elektrickou energií nemá možnost nijak ovlivnit jednostranné rozhodnutí německé strany. Nemá v současných podmínkách ani žádné nástroje ke konečné regulaci ceny silové elektřiny. Ta je obchodována prostřednictvím burzy, což znamená, že výpadek na straně nabídky přinese zvýšenou poptávku a tím i razantní zvýšení ceny silové elektřiny. Česká republika se proto musí oprávněně cítit ohrožena tímto rozhodnutím a vývojem cen silové elektřiny.
 
V současné době představuje neregulovaná silová elektřina 45 % konečné ceny pro velko i malospotřebitele. Vzhledem k tomu, že se do obchodovaných cen silové elektřiny již promítlo odstavení prvních jaderných bloků v Německu (nárůstem ceny cca o 10 %), lze reálně předpokládat, že se cena elektřiny bude dále zvyšovat.
 
Podle mého názoru je EU spoluodpovědná za bezpečnost, kvalitu i dostupnost elektrické energie v jednotlivých státech, proto by měla zaujmout i rozhodné stanovisko k chování Spolkové republiky Německo na energetickém trhu.
 
Karel ŠIDLO, poslanec Parlamentu ČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama