ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.12.2016 16:54:00

Kraj odmítl petici ke spalovně u Mostu, navíc nemá plán B

Kraj odmítl petici ke spalovně u Mostu, navíc nemá plán B

Krajští zastupitelé odmítli na svém pondělním jednání požadavek signatářů petice Ne spalovně odpadů v Komořanech u Mostu! na zrušení finanční podpory soukromým projektům spaloven z veřejných zdrojů.

 Dle aktuálních informací však tyto zdroje stejně nebudou po následujících několik let dostupné, čímž však pravděpodobně padá jediné řešení, které měl kraj v plánu odpadového hospodářství (POH) připravené.

„Odpadový plán spoléhal na to, že tu soukromý investor postaví velkou nadregionální spalovnu v Komořanech u Mostu, která spotřebuje veškerý odpad, který neumíme využít jinak a dosud jej skládkujeme. Jenže EU nám na spalovny peníze nepošle a jiné zdroje připravené nejsou,“ říká krajský předseda zelených Jiří Škoda a pokračuje: „Že je chyba spoléhat se na jeden mamutí projekt říkáme už rok. Problém je, že pro nastalou situaci nemá kraj připravený žádný plán B.“

Krajští zastupitelé na svém jednání na základě diskuse se zástupci petičního výboru zaúkolovali předsedu výboru pro životního prostředí, aby se POH zabýval právě v souvislosti s proklamovanou podporou výstavby spaloven. K věci by se měli zastupitelé vrátit koncem prvního pololetí roku 2017.

„Podle nás by měla být koncepce ambicióznější v možnostech třídění, kompostování a materiálového využití. Pokud něco podporovat, pak menší projekty obcí či jejich svazků. Ať už by se jednalo o třídírny nebo malé spalovny, které nepotřebují krmit odpadem dováženým zpoza hranic kraje,“ dodává předseda petičního výboru Petr Globočník.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama