Mgr. Jiří Zimola

  • Z 2020
  • Nová Bystřice
  • místostarosta
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2011 13:50:41

Českému Krumlovu vyškrtnutí z UNESCO nehrozí

Českému Krumlovu vyškrtnutí z UNESCO nehrozí

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově by mělo zůstat na svém místě.

O zachování otáčivého hlediště v barokní zahradě českokrumlovského zámku včera (2.6.2011) jednal hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola se starostou Krumlova Daliborem Cardou, primátorem Českých Budějovice Jurajem Thomou a ředitelem Jihočeského divadla Jiřím Šestákem. Ujistili se, že na stanovisku umístění otáčivého hlediště v Českém Krumlově se nic nemění. „Jsme přesvědčeni, že Českému Krumlovu nehrozí vyškrtnutí ze seznamu památek UNESCO, i když tam otáčivé hlediště zůstane. Jsme přesvědčení, že otáčivé hlediště je přínosem jak pro Český Krumlov, tak pro celý jihočeský region. Je vyhledávaným uměleckým i turistickým cílem," uvedl hejtman Zimola.

Představitelé kraje i obou měst chtějí znát názor výboru UNESCO. Místostarostka Českého Krumlova Jitka Zikmundová proto na konci června pojede na zasedání UNESCO do Paříže. „Chceme zjistit, co si o hledišti opravdu myslí. Pro tato jednání budeme hledat podporu i na ministerstvu kultury," shrnul krumlovský starosta Carda. „Máme pocit, že informace, které k nám z Paříže občas doléhají, nejsou správně interpretovány a možná je někdo zneužívá jako určitý bič na otáčivé hlediště i Krumlov," poznamenal hejtman Zimola.

Podle zatím platných dohod může točna v zámecké zahradě zůstat pouze do konce roku 2015. Pak má být odstraněna. Pokud se podaří vyjednat zachování točny v zámecké zahradě, bylo by možné pokusit se získat peníze na její rekonstrukci z Evropských fondů. Současnou konstrukci točny by tak mohla nahradit mnohem subtilnější.

Všichni zúčastnění se navíc shodli, že stále platí takzvaná tříkrálová delarace, kterou zástupci obou měst a kraje podepsali v lednu loňského roku. Tehdy se vyslovili pro ponechání točny na současném místě v krumlovském zámeckém parku.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama