RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.06.2011 17:15:00

Robert Vyroubal patří k hrdinům. Jeho jméno nebude zapomenuto

Robert Vyroubal patří k hrdinům. Jeho jméno nebude zapomenuto

V neděli 5. června 2011 chyběly jen dvě minuty do jedné hodiny odpolední, když se na obzoru kbelského letiště objevil po šesti hodinách letu z Kábulu vojenský speciál s ostatky rotného Roberta Vyroubala.

Rotný Vyroubal zahynul v úterý 31. května 2011 krátce po deváté hodině afghánského času při přesunu 2. jednotky výcvikového a poradního týmu OMLT u vesnice Salar v afghánské provincii Wardak.

 S vojákem se na kbelské letiště přišli rozloučit nejen rodinní příslušníci, ale i ministr obrany Alexandr Vondra, náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Vlastimil Picek a také kamarádi ze 7. mechanizované brigády.

 Poté, co Čestná stráž přenesla rakev s ostatky na katafalk na letištní ploše, za všechny přítomné přednesl poslední slova na rozloučenou kaplan Velitelství společných sil major Jaroslav Kníchal.

 Ministr obrany Alexandr Vondra ve svém vystoupení řekl: „Rotný Robert Vyroubal patří k hrdinům, padl v boji. Ujišťuji všechny, že jeho jméno nebude v Armádě České republiky zapomenuto. Rozhodl jsem se ho im memoriam povýšit do hodnosti poručíka a zároveň mu udělit nejvyšší resortní vyznamenání Kříž obrany státu. Navíc po konzultacích s rodinou bychom na Den ozbrojených sil, tedy 30. června 2011 uspořádali ceremoniál, během kterého se ním důstojně rozloučíme."

 „Měli jsme zatím velké štěstí, že se nám po tři roky tyto incidenty vyhýbaly. Je to služba, která přináší riziko a já se samozřejmě kloním před památkou vojáka, jenž obětoval to nevyšší, lidský život. Situace v Afghánistánu je nyní složitá, Taliban podniká ofenzivu. Podlé mého soudu je to způsobeno jako každý rok nástupem jarních měsíců a může to být ale i jakási odveta za to, že Američané chytili Usámu Bin Ládina. Nezbývá než pokračovat v úkolech."

 Náčelník Generálního štábu AČR upozornil, že vyšetřování tohoto incidentu není zatím dokončeno. „Na základě určitých indicií a fotografického materiálu jsme dospěli k názoru, že ta nálož byla velice silná, obsahovala zhruba padesát kilogramů výbušniny. Byla uložena v propustiku pod asfaltovou silnicí," řekl generál Picek. „Opatření proti takovýmto incidentům jsou nastavena standardně. Možná můžeme mluvit o tom, že se poněkud změní taktika. Jakékoliv podrobnosti v tomto směru bych ale nerad z pochopitelných důvodů prozrazoval."

 Velkou ztrátu představoval odchod tohoto vojáka i pro velitele 7. mechanizované brigády plukovníka gšt. Josefa Kopeckého. „Rozhodně to není příjemný okamžik, jednalo se o jednoho z těch starších příslušníků brigády z přáslavického tankového praporu. Osobně jsem s ním byl v roce 2004 v misi v Kosovu, kde jsme tehdy čelili poměrně složité situaci a mnohé jsme spolu prožili. Právě čest jeho památky motivuje ostatní, aby se co nejlépe připravili na nasazení, které nás čeká. Naše brigáda si ještě jednou zopakuje misi ve Wardaku a zároveň také musí postavit provinční rekonstrukční tým pro Lógar," připomenul velitel brigády. „Se zraněným velitelem výcvikového a poradního týmu OMLT podplukovníkem Michalem Kucharským jsem mluvil po telefonu. Je můj osobní přítel. Řekl mi, že chce dále velet své jednotce. Jeho hlavním úkolem je nyní obnovit morálku, která určitě utrpěla touto ztrátou. Ujistil mne, že lidé budou plnit úkoly dál, je na ně spoleh."

 Výcvikový a poradní tým OMLT ve Wardaku bude 12. června 2011 doplněn dalšími příslušníky Armády České republiky. S ostatky rotného Vyroubala se v neděli ráno na kábulském letišti rozloučili i zde sloužící čeští vojáci.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama