Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.06.2011 12:40:00

Státní maturity žhavým adeptem na průšvih roku 2011

Státní maturity žhavým adeptem na průšvih roku 2011

Na středních školách tento týden začala ministrem Dobešem prosazená verze státních maturit. Prozatimní informace ze škol ale naznačují, že ona „ostrá“ verze je jen pouhou generálkou číslo II.

Jaký je dosavadní shrnutí situace? Studentům se prodloužily maturitní termíny o několik týdnů, učitelům přibylo papírování a rozdělení na lehčí a těžší verzi se ukázalo jako nesmyslné, protože vysoké školy nebudou k výsledkům státní maturity přihlížet. Téměř všichni studenti si tak vybrali verzi lehkou. A tak jsme se mohli hned první den státních maturit dozvědět, že se už dnes chystá na příští rok jejich změna prakticky od základu. Za bezmála miliardu korun, které už nás státní maturita stála, je to tedy velmi překvapující výsledek. Jak jsem řekl již mnohokrát, jedná se o nefunkční a předražený administrativní moloch, což se nyní potvrzuje.

Pro vaši představu – v loňském roce bylo na sto žáků na středních školách kvůli maturitám spotřebováno zhruba tisíc papírů. V letošním roce je kvůli přebujelé administrativě státních maturit na stejný počet studentů potřeba až pět tisíc listů papíru. Školy sice dostaly na tyto účely od ministerstva školství příspěvek 50 kč na studenta. Ukazuje se ale, že výsledná částka se pohybuje na úrovni 800 korun za jednoho studenta, tedy 16 krát více. Tento rozdíl budou muset zaplatit zřizovatelé škol, tedy zejména kraje. Jak jsem již avizoval, Středočeský kraj pošle ministru Dobešovi za státní maturity fakturu, protože tento jeho nesmyslný projekt nehodláme dotovat. Bude se jednat o statisíce korun. Pan ministr tedy bude muset oželet statisícové odměny svým kamarádům a kamarádkám.

Už ani nechci mluvit o samotné úrovni maturit v režii státu, kdy je jejich lehčí verze srovnatelná s učivem základní školy, na což byl ministr Dobeš několikrát upozorňován jak odborníky, tak samotnými pedagogy. Nevím tedy, jak to pan ministr myslel, když mluvil o tom, že státní maturity zvýší úroveň vzdělanosti.. Podle ředitelů škol také nemůže být ani řeč o nějakém srovnávání úrovně škol, o kterém hovořil ministr Dobeš také. Projekt totiž nemá žádná objektivní kritéria, podle kterých by se tato úroveň mohla srovnávat. Například ústní zkouška státní maturity se hodnotí stejným způsobem jako v minulosti, tak v čem je ta změna?

Jako obrovský problém se už zanedlouho mohou ukázat termíny průběhu státních maturit a jejich vyhodnocení. Školy se totiž dozvědí výsledky v pátek 17. června a v pondělí 20. června budou muset rozdat hotová vysvědčení – tedy za jediný víkend. Opravný termín je navíc vypsán až na říjen, což ve zkratce znamená, že studenti, kteří se dostanou na vysokou školu, ale neobstojí u státních maturit v řádném termínu, budou mít smůlu. Nesplní totiž povinnost mít v době nástupu do prvního semestru vysokoškolského studia maturitní vysvědčení. Budou tedy muset s nástupem na vysokou školu počkat celý rok.

Ač mě ministr Dobeš za mou kritiku, kterou jsem přednesl na plénech obou komor českého parlamentu, označil za „oranžového kazisvěta“, dnes sám přiznává, že některé prvky státní maturity nejsou zcela v pořádku – a to i přesto, že všechny ujišťoval, že celá věc je v tom nejlepším pořádku a obavy nejsou na místě. Ukazuje se však, že je to úplně naopak. Josef Dobeš spojil svůj osud ministra s průběhem státních maturit. Pevně věřím, že svému slibu dostojí. A jeho poslední ministerské rozhodnutí by měla být výpověď šéfovi Cermatu Pavlu Zelenému, který ve své pozici rovněž úplně selhal.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama