Ing. Markéta Pekarová Adamová

  • TOP 09
  • Hlavní město Praha
  • předsedkyně PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.01.2017 16:53:00

Výpočet peněžité pomoci v mateřství dnes znevýhodňuje některé rodiče

Výpočet peněžité pomoci v mateřství dnes znevýhodňuje některé rodiče

Projev na 54. schůzi sněmovny 17. ledna 2017:

Vážení členové vlády, kolegyně a kolegové, chtěla bych tímto poprosit o pevné zařazení sněmovního tisku 730 - novely zákona o nemocenském pojištění, který jsem spolu s kolegy předložila v březnu minulého roku. Vzhledem k jeho zařazení na program této schůze je však minimální šance, že se téměř po roce na jeho projednávání dostane. Jedná se o bod 120 a navrhuji jej zařadit jako na středu 18. ledna, a to jako první pevně zařazený bod v bloku prvních čteních, tedy po již pevně zařazených bodech.

Poslanecký návrh zákona upravuje způsob výpočtu peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství. V současné době je to tiž výše příspěvku vypočítávána z redukovaného vyměřovacího základu. Tento způsob výpočtu výrazně znevýhodňuje některé rodiče, zejména středně či výše příjmové. Navrhovaná novela, kterou žádám předřadit, toto znevýhodnění zmírňuje faktickým zrušením redukce vyměřovacího základu tím, že sjednocuje procentuální úpravu u všech redukčních hranic pro výpočet upraveného vyměřovacího základu pro výpočet dávek peněžité pomoci v mateřství a vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, a to na 100 %. Návrh zákona má pozitivní dopad na rodinu, pomáhá zamezit výraznějšímu dopadu životního standardu po narození dítěte, čímž podporuje zakládání rodin a přispívá k lepšímu sladění rodinného a pracovního života. A protože věřím, že je to priorita i pro vás tady v sále, chtěla bych vás požádat o podporu pevného zařazení právě toho bodu, jak jsem již zmínila. Již rok čeká na projednání v prvním čtení.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama