Zbyněk Klíč

  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2011 8:32:00

Kdo bude nejvíce trpět odborářskou stávkou? Zaměstnanci

Kdo bude nejvíce trpět odborářskou stávkou? Zaměstnanci

Co odboráři čtvrteční stávkou sledují, těžko soudit. Jejich protest totiž neprospěje vůbec nikomu.

Na čtvrtek ohlásili odborářští bossové stávku v dopravě. Zablokovat chtějí celou republiku, nevyjedou autobusy, vlaky a metro a prý dojde i k blokádám. Co tím odboráři sledují, těžko soudit, protože jejich protest neprospěje vůbec nikomu.

Předně by se odboráři mohli poučit z minulosti, kde vyjma sociálně demokratických kabinetů jejich nátlaku vláda neustupuje. Stávky jsou sice zakotveny v zákoně, nenesou však v sobě nic dobrého. Nemohou stávkovat všichni (např. ozbrojené složky), stávka je jednostranný akt, který v nikom nevyvolá pohnutí svědomí, které by jej donutilo jednat. Kromě toho, dohoda vyjednaná pod nátlakem není dobrá dohoda, protože nebyla vyjednána svobodně a tudíž se zohledněním všech pro a proti. Jde čistě o zvýhodnění jedné skupiny obyvatel.

A to navíc ani jich. Koho se totiž pondělní stávka dotkne nejvíce, jsou právě zaměstnanci, tedy ti, které by měli odboráři zastupovat. Jsou to totiž právě zaměstnanci, kdo nejvíce využívají hromadnou dopravu a kdo se tedy nedostanou po víkendu do práce. Bohatým, proti kterým odboráři pravidelně protestují, zastavení MHD a vlaků tolik vadit nebude.

Stávka ani nebude mít svůj efekt, co se týče poškození pověsti vlády. Odbory nemají ani poloviční důvěru veřejnosti a patří k nejméně důvěryhodným institucím veřejného života. Každá jejich stávka jen rozčiluje lidi, kteří nemají v daný moment starost, jakou záminku si odboráři ke své stávce vybrali, ale především, že se nedostanou do práce. A za to, buď jak buď, nemůže Petr Nečas, ale samotní odboráři. Jsou to proto oni, kdo brzdí základní chod státu a kdo má zájem na jeho fungování, má prostě smůlu.

Samostatnou kapitolou k debatě jsou důvody, kvůli kterým dopraváci stávkují. Nelíbí se jim důchodová reforma, zdravotní reforma nebo zvýšení DPH. Že ale odporem proti těmto změnám brání dalšímu fungování důchodového a zdravotnického systému, již neříkají. Přitom například stanovení standardu a nadstandardu ve zdravotnictví je tím nejlepším, co může pacient dostat. Dnes totiž neví, na co má právo a na co nikoliv, a nemá tedy ani možnost nijak se bránit. Péči nemůže vymáhat a je vystaven napospas doktorově vůli. Důchodový systém pak potřebuje reformu především kvůli neutěšené demografické situaci, kdy pracující již nebudou schopni v budoucnu důchodce platit. Reforma tudíž není výběrem, ale nutností.

Tak i tak, stávka nepřinese odborářům žádný užitek. Jenom naštvou lidi, kteří chtějí poctivě pracovat, a svých požadavků rozhodně nedosáhnou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama