Zbyněk Klíč

  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2012 12:45:00

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

Nechť ODS nominuje na prezidenta Jana Fischera

ODS zatím vytrvale pro volbu prezidenta prosazuje člena strany. V rámci politické strategie by však měla přepřáhnout a navrhnout nestranického kandidáta. Největší šance by měla s Janem Fischerem.

Již dva průzkumy veřejného mínění potvrdily, že v přímé volbě prezidenta by měli největší šanci nestraničtí kandidáti. Nejde o žádné překvapení, oblíbenost stranické politiky je v České republice dlouhodobě nízká a také tradice prezidentského úřadu, resp. jeho vnímání jako nadstranického, mezi veřejností, stranickému kandidátovi nenahrává.

Zatím o nestranickém kandidátovi uvažuje pouze ČSSD, která jej má jako jednu z variant, TOP 09 kandiduje Karla Schwarzenberga, Věci veřejné uvažují o nestranickém kandidátovi a KSČM těžko někoho takového navrhne.

Nejblíže kandidatuře stranického kandidáta je nyní ODS, v níž se hovoří o jménech Miroslavy Němcové a Přemysla Sobotky. Se vší úctou k nim a jejich schopnostem, by měla ODS od stranických kandidátů v rámci politické strategie ustoupit a navrhovat nestranického kandidáta. O Jana Švejnara půjde asi těžko, nepravděpodobná je i varianta s Tomio Okamurou. Nejschůdnějším by proto byl bývalý předseda vlády Jan Fischer.

ODS má k tomu výbornou pozici. Byla to ona, kdo navrhla Jana Fischera na předsedu úřednické vlády, šéfa jeho štábu má dělat Jan Novák, který je blízkým spolupracovníkem Mirka Topolánka, Fischer má blíže k pravici než levici. Byl sice členem KSČ, ale to jednak není čistě formálně překážkou členství v ODS a navíc řada politiků ODS takových škraloup má, a nadále v ní působí. Jeho syn byl také až donedávna členem strany.

V ODS návrhy na nestranického kandidáta zaznívaly již dříve, nebyly však (zatím) vyslyšeny. Aktuální průzkumy však dávají opakovaně najevo, že právě takový kandidát má největší šanci na úspěch. Navíc je výhodou pro případné druhé kolo, kde se mu bude hledat podpora snadněji než kterémukoliv straníkovi. ODS by proto měla přepřáhnout, a usilovat o kandidaturu nestranického kandidáta, nejlépe Jana Fischera.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama