Jan Sedláček

Místopředseda Národní demokracie
  • ND
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.01.2017 21:56:57

Studentka zažalovala střední školu kvůli zákazu nosit hákový kříž

Studentka zažalovala střední školu kvůli zákazu nosit hákový kříž

Střední zdravotnickou školu v Praze 10 zažalovala studentka, které instituce zakázala nosit na oblečení nacistické symboly. Informovala o tom její právnička Radka Korbelová Dohnalová.

Případ nyní čeká u soudu na projednání. Kvůli zákazu ze školy v roce 2013 odešly dvě nacistické dívky. „Žalobu vůči škole jsme podali počátkem roku. Věc je řešena u Obvodního soudu pro Prahu 10, jednání nebylo dosud nařízeno,“ uvedla právnička.

Nacistky nesměly chodit do školy v oblečení se symboly hákového kříže. Škola zákaz odůvodnila tím, že ve školním řádu jsou zapovězeny všechny propagace politických ideologií.

Podle ombudsmanky Anny Šabatové se dívky staly obětí nepřímé diskriminace, protože hákový kříž je projevem jejich ideologie navenek. Veřejná ochránkyně práv také uvedla, že řád školy odporuje ústavnímu pořádku České republiky, školskému i antidiskriminačnímu zákonu.

Událost vyvolala diskuse o tom, nakolik lze v Česku tolerovat nošení hákového kříže a případně i uniforem SS. Opačný názor než Šabatová vyjádřil její zástupce Stanislav Křeček.

Prezident Miloš Zeman záležitost glosoval slovy, že to „začíná hákovým křížem a končí koncentračními tábory“. Stát by podle něj neměl přiznat nacistkám právo propagovat jejich ideologii například ve školách nebo zdravotnických zařízeních.

Rada střední zdravotnické školy v roce 2014 školní řád upravila. Hákový kříž sice nadále nepovolila, dala však ředitelce možnost udělit výjimku z ideologických důvodů. Tehdejší ministr školství Marcel Chládek uvedl, že obecně proti hákovým křížům ve školách nic nenamítá, úpravy školních řádů ale nepovažuje za nezbytné.


Ačkoliv se tento článek může zdát absurdní, něco podobného se zde opravdu děje. Pouze si místo hákového kříže dosaďte islámské šátky:

http://zpravy.idnes.cz/hidzab-stredni-zdravotnicka-skola-praha-zaloba-studentka-muslimka-1dx-/domaci.aspx?c=A160326_134002_domaci_fer

Myslím si, že toto srovnání je více než přiléhavé. Hidžáb je symbolem islámu. A islám je ve skutečnosti politická ideologie založená na nadřazenosti jedné skupiny lidí (muslimové) nad ostatními – a mnohdy i na likvidaci těch, kteří v této ,,vyvolené“ skupině nejsou (křesťané a ostatní ,,nevěřící“). Jakkoliv se tato ideologie schovává za masku náboženství, má bezesporu mnoho společných rysů s nacismem a její propagace by měla být posuzována stejně jako propagace ostatních podobných ideologií typu nacismu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama