Ing. Roman Procházka

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2017 17:24:05

Kauza ROP Severozápad je testem naší politické vyspělosti

Kauza ROP Severozápad je testem naší politické vyspělosti

Dotační kauza Regionálního operačního programu Severozápad se dotýká celého Karlovarského kraje. A tím nemyslím jen osoby zúčastněné a obviněné, ale především obyvatele kraje, kteří získávají čím dál tím větší nedůvěru v politiku i samotné politiky.

Ve čtvrtek 12. ledna 2017 jsem se dotazem týkajícím se této kauzy obrátil na premiéra Bohuslava Sobotku. Jedním z obviněných je totiž i chebský starosta Petr Navrátil, nyní už bývalý krajský předseda ČSSD v Karlovarském kraji. Bývalý proto, že po výzvě premiéra pozastavil svoje členství v ČSSD a odešel ze všech vnitrostranických politických funkcí, neodešel však z funkce starosty města. Chebská buňka ČSSD i nadále podporuje na pozici starosty města obviněného člověka. A nejenom to. Zvolení zastupitelé za ČSSD jsou ochotni kvůli panu Navrátilovi rozbít městskou koalici a zničit tak její dosavadní úspěchy. Proč tomu tak je? Premiér Sobotka mě hned v úvodu upozornil, že nehodlá řešit vnitrostranické záležitosti kterékoliv parlamentní strany. Je škoda, že nechce řešit i vnitrostranické problémy své strany, což by jako její předseda asi měl.  Dále řekl, že pokud je někdo obviněn z trestného činu, tak by měl zvážit své setrvání ve veřejné funkci. A čím vyšší je ta veřejná funkce, tím by to setrvání měl zvážit seriózněji, což je však otázka rozhodnutí daného člověka. Je to také otázka příslušného zastupitelstva. Osobním názorem pana premiéra je, že obviněný člověk zastávající v té době veřejnou funkci, by měl velmi seriózně zvážit, jestli by po dobu řešení této věci, neměl veřejnou funkci opustit.

S panem premiérem sdílím jeden názor - jde o etiku politického chování, takže tam jsem rád, že potvrdil názor, že by určitě ve funkci chebského starosty asi neměl být člověk, který je obviněný v korupční kauze.

Navíc jsem přesvědčen o tom,  že kauza ROP Severozápad je pro českého voliče užitečným testem jednotlivých politických uskupení.  Z reakcí na zahájená stíhání je více než patrné, kdo váhá, zda se zcela zbavit zasloužilých straníků a komu jsou naopak  přednější v minulosti přijaté závazky k ozdravění politické kultury. Každý nový člen hnutí ANO se při podpisu členské přihlášky zavázal, že v případě svého trestního stíhání hnutí opustí a rezignuje na všechny svoje volené funkce. Je tedy více než logické, že v duchu této zásady hodlají naši zastupitelé hlasovat i o osudu současného chebského starosty, byť je zvolen za ČSSD.

Byl bych rád, kdyby tento náš zásadní postoj byl i jasnou zprávou pro všechny občany o tom, že česká politika se přeci jen pozvolna mění k lepšímu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama