Ing. Roman Procházka

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2017 13:15:29

Procházka (ANO): Na financování oprav památek se rozdělí víc peněz

Procházka (ANO): Na financování oprav památek se rozdělí víc peněz

Můj pozměňovací návrh zajistil do rozpočtu Ministerstva kultury dalších 100 milionů korun, které půjdou výhradně na rekontrukci památek.

 V Karlovarském kraji máme mnoho unikátních a významných památek. Některé z nich jsou v perfektním stavu, udržované, často vyhledávané a čím dál tím víc se stávají jakýmsi lákadlem pro turisty z jiných krajů či zemí. Další jiné památky však chátrají, nedostává se jim potřebné péče, ani finanční podpory. Jako předseda Podvýboru pro kulturu při Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky se snažím, aby neopravených památek bylo rok co rok méně. Jsem proto velmi rád, že byl schválen můj pozměňovací návrh ke Státnímu rozpočtu, který navýšil původní rozpočet Ministersta kultury o dalších 100 milionů korun, které budou použity právě a výhradně na opravy památek. Konečná částka rozpočtu na rok 2017 na pomoc památkám činí 727 milionů korun a bude rozdělena na účely opravy a udržování památek po celé České republice. Například Program na regeneraci městských památkových rezervací a městských památkových zón je již rozdělen a náš Karlovarský kraj z něj získá nemalé finanční prostředky. Město Cheb například získá z tohoto programu přibližně 1,43 milionu korun, Loket dostane na opravu a udržování historického centra 2,62 milionu korun. Peníze poputují i do Františkových Lázní, které  dostanou 1,75 milionu, Bečova nad Teplou a Horní Blatné, Mariánských Lázní, Jáchymova, Teplé nebo Valeče. Dvěstě tisíc korun dostane i město Horní Slavkov. Naše krajské město Karlovy Vary dostane částku 1,06 milionu.

V rámci prvního čtení nového památkového zákona byl rovněž schválen můj pozměňovací návrh, který zavádí nový typ památkové ochrany - Památka místního významu. Cílem je ochrana a podpora památek, které sice z celostátního hlediska nedosahují takových kvalit, aby mohly být vyhlášeny kulturní památkou, nicméně mají svůj význam pro oblast či místo, v němž se nachází. Jsem rád, že kultura pomalu, ale čím dál tím jistěji přestává být Popelkou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama