Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.02.2017 16:03:00

20. výročí podpisu Česko-německé deklarace

20. výročí podpisu Česko-německé deklarace

21. ledna 1997 vlády České republiky a Spolkové republiky Německa podepsaly v Praze Česko-německou deklaraci o vzájemných vztazích a jejich budoucím vývoji.

Hlavní myšlenkou bylo nezatěžovat již vzájemné vztahy minulostí, ale dívat se do budoucnosti. Deklarace vytvořila Německo-český fond budoucnosti, česko-německé diskusní fórum s cílem vytvořit příznivou atmosféru pro mezilidské vztahy mezi českými a německými občany. V historii česko-německých vztahů se střídala období dobrá i špatná. O to více je potřeba ocenit a vážit si nově vybudovaných vztahů, důvěry a spolupráce. V odstupu oněch dvaceti let můžeme říci, že jsme se stali dobrými sousedy.

Toto výročí si koncem ledna připomněla výroční konference Česko-německého diskusního fóra v Lichtenštejnském paláci. V návaznosti na tuto konferenci se konal také slavnostní akt v Karolinu, jehož se zúčastnili ministři zahraničních věcí SRN a ČR, diplomatický sbor a další významní hosté. Českou republiku navštívila parlamentní skupina poslanců německého Spolkového sněmu pod vedením Petry Ernstberger (SPD) a setkali se s českými kolegy z meziparlamentní skupiny přátel, členy rozpočtového, zahraničního a evropských výborů.

S ohledem na historii a evropskou budoucnost považuji Česko-německou deklaraci za velmi přínosnou. V současné době, obrovských výzev pro Evropu, tato spolupráce nabývá na významu. Migrační krize, zhoršení bezpečnostní situace, teroristické útoky a nárůst populistických stran a hnutí v Evropě jsou varující, ale zároveň mohou být spojující. Věřme, že zvítězí pojetí evropské integrace jako svobodné, demokratické a humanistické entity.

Jedním ze střípků pro štěstí do této evropské mozaiky je i Česko-německá deklarace.  

Dana Váhalová

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama