Česká Lípa [okres Česká Lípa]

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.02.2017 13:46:29

Nová kniha o dějinách ČESKÉ LÍPY

Nová kniha o dějinách ČESKÉ LÍPY

V druhé polovině listopadu se na pultech knihkupectví objeví nová publikace z dějin České Lípy. Přispěje do ní čtrnáct autorů - osobnosti českolipské historiografie, ale i zástupci mladé generace.

Na předvánoční knižní trh směřuje v počtu 600 výtisků nová kniha „Dějiny České Lípy“, která je pojata vědecko-populární formou. „Chceme, aby byla čtenářům srozumitelná a zároveň aby se stala základem pro další bádání zájemců o historii. Kniha je koncipována jako příběh našeho města s podrobným zpracováním významných témat a několika statistickými přehledy,“ říká starostka České Lípy Romana Žatecká.

Nová publikace je výjimečná svým časovým a tematickým rozsahem i tvůrčím týmem. Navíc se podrobněji věnuje novodobému vývoji města. To platí zejména pro období po roce 1945, které doposud nebylo historicky zpracované. Dějinné kapitoly jsou dovedeny až do roku 1992. V průřezových tématech budou moci čtenáři sledovat např. osudy českolipských staveb, dozví se o řece Ploučnici nebo o místních novinách. „Milovníci podrobností si přijdou na své v závěru knihy, kde se dočtou o pojmenování ulic, prohlédnou si situační mapy a bohatý obrazový doprovod, který byl vybírán s ohledem na dosud nepublikované materiály. Ty poskytly různé instituce – především Státní okresní archiv Česká Lípa a Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě, ale i soukromí sběratelé,“ uzavírá Jiří Kratochvíl, kterého rada města pověřila, aby se stal organizátorem celé publikace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama