Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.02.2017 4:29:00

Ohrožená jednota

Ohrožená jednota

Zasedání Evropské rady konané 3.2.2017 na Maltě bylo poznamenáno rostoucími problémy Evropské unie s hledáním řešení migrační krize.

Současně rozhodnutím občanů Velké Británie odejít z EU evropská integrace utrpěla vážnou trhlinu. Snahy evropských politiků rozhodnutí zvrátit se nesetkaly s úspěchem a Dolní sněmovna britského parlamentu posvětila právo spustit kroky vystoupení Velké Británie z EU. Neočekává se zvrat ani ve Sněmovně lordů. Předseda Evropské Rady Donald Tusk oslovil vedoucí představitele 27 členských států s osobním dopisem „Jednotni vytrváme, rozděleni padneme“, kde připomíná a apeluje:

„Výzvy, kterým Evropská unie v současnosti čelí, představují dosud největší nebezpečí od podpisu Římské smlouvy.“ 

„V kontextu prohlubující se multipolární povahy vnějšího světa se vůbec poprvé v naší historii setkáváme s tak velkým nárůstem počtu těch, kteří jsou otevřeně protievropští, nebo se v lepším případě hlásí k euroskeptikům. Zejména změna, ke které došlo ve Washingtonu, staví Evropskou unii do obtížné situace; nová vláda podle všeho zpochybňuje americkou zahraniční politiku uplynulých 70 let.“

„Stále zřetelněji lze pozorovat úbytek víry v politickou integraci, příklon k populistickým argumentům a pochybnosti ohledně základních hodnot liberální demokracie.“

„Ve světě plném napětí a konfliktů je zapotřebí, aby Evropané prokázali odvahu, rozhodnost a politickou solidaritu. Bez toho nepřežijeme. Musí být naprosto jasně řečeno, že rozpad Evropské unie nepovede k obnovení jakési mýtické, úplné svrchovanosti jejích členských států, nýbrž k jejich reálné a faktické závislosti na velkých supervelmocech: Spojených státech, Rusku a Číně. Pouze společně můžeme být zcela nezávislými státy.“

Krásně řečeno, jenom s několikaletým zpožděním a po několika  excesech Evropské komise , Evropského parlamentu i některých čelních představitelů  ,,starých“   zemí  vůči  novým členským zemím . 

Nepředstavuji si evropskou jednotu  pod tlakem nařízení a  solidaritu vyjádřenou  formou kvót s vyhrůžkou represí.

Dokonce si ani nemyslím, že je  EU  v takovém ohrožení, jak líčí pan předseda  s končícím mandátem a bez podpory  vlastní země,   aby v této odpovědné funkci pokračoval.

Projekt  EU  má  stále  šanci, ale je potřeba důvěřovat, spolupracovat a  respektovat  názory a stanoviska jednotlivých zemí.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama