ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.02.2017 8:03:37

Efektivní elektronická státní správa

Efektivní elektronická státní správa

Článek se zabývá elektronizací státní správy a možností si vyzvednout řidičské průkazy na jiném místě, než máte trvalý pobyt.

 Vzhledem k tomu, že žijeme v digitální společnosti, kdy nás na každém kroku obklopuje digitální technika, tak je nutné a logické, digitalizovat státní správu. Má to mnoho výhod. Nicméně největší výhoda spočívá v tom, že úřady budou obíhat data a ne občané. Samozřejmě se nejedná o jedinou výhodu, ale vzhledem k tomu, že dnes se vše přepočítává na čas, tak i ten Vám bude ušetřen.   V současné době je v Poslanecké sněmovně hned několik návrhů zákonů, které budují elektronickou státní správu a její propojení pomocí sítě. Předně se jedná o zákon o elektronických občanských průkazech a v nynější době také o novelu zákona o řidičských průkazech. Ty však nebudou elektronické, ale jejich vydávání díky digitalizaci Vám ušetří čas strávený na úřadech. O jaké novinky se v tomto případě jedná?   Skupina poslanců předložila návrh, aby se k vydávání řidičského průkazu nemusela dodávat fyzická fotografie. Důvod je jasný: přeci máte v systému základních registrů digitální fotografii. Stačí tedy, aby si ji příslušný úřad stáhl ze systému a je to hotové. Zde se do poslední chvíle naráželo na problém dvou dotčených ministerstev: dopravy a vnitra, která často neměla stejný operační systém nebo jim tomu bránila platná legislativa. Teprve nyní ministerstvo dopravy připravilo takový pozměňovací návrh, který je kompromisem a v budoucnu již nebudete muset nosit fyzickou fotografii k žádosti o vydání řidičského průkazu. Bude Vám tedy dvakrát ušetřen čas. První ušetření bude trávením času návštěvou fotografa a druhé bude v tom, že si řidičský průkaz budete moci nechat přeposlat na jinou obec s rozšířenou působností (ORP). Podobný systém již dnes funguje u občanských průkazů a pasů. Novela totiž ruší tzv. územní příslušnost, kdy jste museli žádat o vydání řidičského průkazu jen tam, kde máte trvalý pobyt. To bude nově zrušeno.   Systém přeposílání bude fungovat tím způsobem, že podáte žádost na ORP kde budete momentálně pobývat. Ta poté zašle vaši žádost obci s rozšířenou působností, pod kterou spadáte, a ta řidičský průkaz vystaví a přepošle. Zde bude stanoven správní poplatek ve výši 200,- Kč. Ten bude příjmem obou dvou obcí s rozšířenou působností a bude se dělit dvěma. Nástup této možnosti Vám ušetří čas tím, že si nebudete muset brát v zaměstnání volno na vyřizování této agendy.   Elektronizace státní správy je potřebná věc. Není nutné se jí bát. Správa státu je zde přeci pro občany. Čím jednodušší bude komunikace s úřady, tím přijatelněji ji budou vnímat i občané. Už to nebude onen byrokratický moloch, který jen po Vás něco chce, ale bude natolik efektivní, že když budu něco chtít já jako občan, tak mi bude vyhověno.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama