Marcel Chládek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2011 23:32:37

Dobeš by už měl přestat předstírat, že státní maturity proběhly hladce

Dobeš by už měl přestat předstírat, že státní maturity proběhly hladce

S velkým očekáváním jsem dnes sledoval tiskovou konferenci ministra školství Josefa Dobeše k problematice státních maturit. Jejím obsahem jsem však byl naprosto zděšen. Od ministra Dobeše jsme se prakticky nic nedozvěděli.

Mezi řádky je pak ale z jeho vyjádření jasné, že ministr vůbec nehodlá řešit základní problémy, se kterými se státní maturita potýká. Minulý týden jsem položil ministru Dobešovi v této souvislosti šest otázek, ale na žádnou z nich jsem se ani dnes odpovědi nedočkal.
Jediná pozitivní zpráva, která z dnešní tiskové konference Josefa Dobeše vzešla, je, že na základě tlaku opozice, odborné veřejnosti i studentů zveřejní didaktické testy. Zveřejnění testů samozřejmě vítám, pan ministr to však měl udělat již dávno, automaticky a bez všech těch výzev a tanečků okolo. Zajímalo by mě v tomto směru, co bude ministr Dobeš dělat s těmi studenty, kteří otázky zveřejnili na internetu, a kterým on sám vyhrožoval trestním oznámením za porušení autorských práv.
Ministr Dobeš na tiskové konferenci hovořil rovněž o finančních nákladech spojených s maturitou. Jsem tomu rád, protože ještě před několika týdny reagoval na mou výzvu, že mu Středočeský kraj zašle fakturu, že nic platit nebude. Podle mnou zjišťovaných údajů to ale zdaleka nestačí. Například ve Středočeském kraji v současné době vyčíslujeme konkrétní částku, kterou musel kraj v souvislosti s předraženou státní maturitou zaplatit. Už nyní je zcela jasné, že příspěvek z ministerstva náklady rozhodně nepokryje. Jsem přesvědčen, že podobná situace bude i v ostatních krajích.
Ještě tragičtější než vystoupení ministra Dobeše byly slova šéfa Cermatu Pavla Zeleného, podle něhož byly u státních maturit pouze čtyři chybné otázky. Nejvíce kritizované testy z českého jazyka jsou podle něj naprosto v pořádku, ačkoliv odborná veřejnost prokázala již mnohokrát pravý opak.  Z jeho dnešního vystoupení je tedy evidentní, že není kompetentní, aby nadále vykonával funkci ředitele ministerské organizace Cermat, a že tato organizace není schopna sebereflexe a důsledné revize testů se tedy z jejich strany nedočkáme.

Že by ale pana Zeleného slabý ministr Dobeš odvolal, to od něj zřejmě nelze čekat, ačkoliv minulý týden něco podobného sliboval - dnes však "ticho po pěšině". Stejně tak se Josef Dobeš ani slovem nedotkl svého faux pas z minulého týdne, kde nepravdivě obvinil studentku - autorku petice na www.maturantiproti.cz - že si nevybrala těžší verzi státní maturity, což nebyla pravda.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama