Mgr. Alexander Bellu, MBA

  • ODS
  • Praha 3
  • starosta městské části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2017 15:32:27

Chytré řešení ano, Big Brother ne

Chytré řešení ano, Big Brother ne

Diskuse o zavádění chytrých řešení do veřejné správy se v posledních letech zcela zvrhla. Úplně se totiž vytratil důraz na to podstatné, a tím musí být snaha zvýšit dostupnost a komfort služeb pro občany.

No považte, vždyť poslední velké projekty, které pomohly zjednodušit každodenní kontakt nás občanů s úřady, prosadila v dnes již polozapomenutých dobách vláda Mirka Topolánka. Byl to CzechPOINT, který dnes už bereme jako samozřejmost a díky kterému si můžeme snadno a rychle vyřídit například výpis z rejstříku trestů nebo ověřit podpis. A pak samozřejmě datové schránky, které usnadňují úřední komunikaci zejména firmám.

A od té doby ticho po pěšině

Přitom už dávno jsme mohli a měli mít například CzechPOINT@Home, službu, která by nám umožnila vyřídit podstatnou část úředních agend z pohodlí našeho domova. Místo toho se stát převážně soustředil na marginální projekty a vytváření všemožných databází.

eGovernment tak začíná připomínat mytického Leviathana nebo Velkého bratra z Orwellova románu 1984. Středobodem jeho zájmu není zlepšování služeb pro občany, ale sběr dat o občanech, jejich buzerace a konečném důsledku omezování lidské svobody.

eGovernment nesmí být nástrojem státní buzerace

Krystalickým příkladem uvedeného je EET. Uvaluje se nová povinnost, sbírají se další data, najímá se a platí přibližně 300 nových státních úředníků, budují se rozsáhlé a drahé informační systémy. Celkové náklady státu činí jen v prvním roce 870 miliónů korun. Podnikatelé ze svých kapes podle kvalifikovaných odhadů vynaloží další tři miliardy.

Místy celá monstrakce dosahuje bizarních rozměrů. Třeba tím, že se EET má vztahovat i na eshopy. Přitom pokud v nich už dnes platíte kartou, je transakce nezpochybnitelně zaevidována a žádná dodatečná elektronická evidence tržeb není potřeba.

Ne, tohle není o eGovernemntu. Tohle je čirá buzerace. Potřebujeme chytrá řešení. Řešení, která budou sloužit lidem. Ne řešení, která z lidí činí otroky systému a jsou nástrojem dalšího a dalšího bobtnání státní moci.

Moderní technologie jsou dobrým sluhou, ale nesmíme dopustit, aby se staly špatným pánem.

Alexander Bellu

Psáno pro blog.idnes.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama