RNDr. Vladimír Koníček

  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2017 5:36:00

Vláda by měla krátit finanční náhrady církvím

Vláda by měla krátit finanční náhrady církvím

Vláda minulý týden bez valného zájmu médií projednala čtvrtletní zprávu o průběhu vydávání majetku podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

Zpráva za třetí čtvrtletí roku 2016 obsahuje informace od jednotlivých povinných osob o průběhu vydávání majetku.

Materiál vlády ale obsahoval také zprávu o stavu soudních řízení podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi. A to už je zajímavější čtení.

Na celkem 284 stranách textu zprávy jsou vyjmenovávány soudní spory, které vedou církve o majetek. Ještě pochopím žaloby na povinné osoby, státní instituce, které mají podle zákona vydávat.

Ale v seznamech jsou stovky žalob na obce, kraje, právnické či fyzické osoby. Za takový nevydaný majetek církve dostávají finanční náhradu v celkové výši 59 miliard korun. Česká biskupská konference sice vyzývala ke stažení žalob, ale jednotlivé farnosti a řády si dělají, co chtějí.

Vláda by neměla jen monitorovat probíhající soudní spory, ale měla by aktivně krátit náhrady, protože, když bude majetek dosud vlastněný obcemi a kraji vydáván v rozporu se zákonem, tak za něj nemohou církve ještě dostávat finanční náhradu.

A nebo by mohla vládní koalice podpořit návrh komunistických poslanců na zdanění finanční náhrady, který leží už více než rok ve Sněmovně.

Vladimír Koníček, poslanec a předseda Kontrolního výboru PS PČR za KSČM

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama