ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,4. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.03.2017 21:38:00

Říci, že privatizace byla špatná, je sice malý, ale důležitý krok k důvěře

Říci, že privatizace byla špatná, je sice malý, ale důležitý krok k důvěře

Projev na 55. schůzi Poslanecké sněmovny dne 15. 3. 2017 k bodu Informace vlády o postupu ve věci nevýhodné privatizace OKD

Dámy a pánové, děkuji za možnost doprojednat tento bod, který jsme otevřeli 30. 6. loňského roku. Je to tedy téměř rok, kdy se projednával tento bod, kdy pan premiér, který vystoupil zhruba dvakrát za celou tu dobu projednávání, tak většinu z těchto dnů odešel. Vystoupilo dvacet poslanců, teď tedy se to číslo ještě navýšilo. Vystoupilo dvacet poslanců a já k tomu musím říct jediné.

Souhlasím s tím, co zde řekl pan kolega Luzar stejně jako pan kolega Laudát, stejně tak jako pan kolega Hájek i další ostatní. Ano, je potřeba pomoct kraji. Je potřeba pomoc horníkům. Je potřeba tu věc řešit. Ale zároveň, a to si dovolím nesouhlasit s panem kolegou Laudátem, vaším prostřednictvím, je potřeba ukázat lidem, že funguje právní stát, že vymahatelnost práva a zákony, které Poslanecká sněmovna schvaluje a které chceme, aby lidé dodržovali, tak aby platily pro všechny. Vím, že už asi spoustu věcí se nedozvíme. Spoustu věcí někteří lidé zapomněli, ať už chtěli zapomenout, nebo je to tak dávno, že zapomněli. Ale myslím, že alespoň říci, že privatizace byla špatná, že došlo k pochybením, že zde byla určitá odpovědnost, tak je to sice malý, ale rozhodně důležitý krok k tomu, aby politici, poslanci, senátoři, Sněmovna, Senát a další nakročili k té důvěře, která dnes mezi občany není, protože nejvíce asi vět, které jsem slyšel v rámci OKD, bylo "Nemá to smysl. Neřešte to, stejně se nic nevyřeší.". To, že by se vyřešilo, tak si myslím, že by bylo prvním, ale velmi důležitým krokem k tomu, aby byla důvěra v Poslaneckou sněmovnu a v orgány a v právo v zákony v České republice navráceny zpět.

Nebudu už opakovat to, co tady bylo opakováno několikrát. K privatizaci došlo v roce 2004 za ministrování dnešního pana premiéra Sobotky. Proto jsme se ho ptali. Já jsem se ho sám ptal v jedné z interpelací, jestli bude hlasovat, stejně tak jako jsem se ptal pana kolegy Sedi, jestli bude pan premiér hlasovat pro zřízení vyšetřovací komise - neodpověděl mi. Pokud je vše v pořádku a vše proběhlo v pořádku, tak se ptám, proč neodpověděl, a pokud by hlasoval proti nebo se zdržel, proč, z jakého důvodu.

Proto bych vás rád požádal, abychom podpořili usnesení, která zde budou nebo byla načtena a budou hlasována, protože si myslím, že lidé si to zaslouží. Že si to zaslouží horníci, že si to zaslouží deset milionů občanů České republiky, protože na všechny to nějakým způsobem dopadne.

A musím říct, že mě velmi mrzí, že tak jak před dvěma hodinami, teď už dvěma hodinami tady byla plná galerie novinářů, proč tady není dneska nebo v této chvíli žádný novinář. Nezajímá je to? Je to škoda. A já si myslím, že je úplně jedno, v jakém je kdo dresu. Jde o to, abychom dali jasně najevo, že chceme, aby právo v tomto směru zvítězilo, padni komu padni.

Děkuji. (Potlesk poslanců Úsvitu.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama