Petr Vileta

Chovej se tak, aby ses za to nemusel nikdy stydět.
  • Piráti
  • Plzeň
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,66. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.06.2011 2:10:47

Začátek cenzury v České republice

Začátek cenzury v České republice

Jestli čekáte, že budu psát něco z historie, tak se bohužel mýlíte. Cenzura má začít 21.6.2011, pěkně potichu a pod rouškou péče o státní rozpočet.

Poslanecká sněmovna má ve třetím čtení hlasovat o sněmovním tisku 138/2. Tato novela se má schvalovat jako celek, ale obsahuje, u poslanců tak oblíbený, přílepek o změně zákona 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti. Přibude v něm § 2a, který zní:


Odpovědnost provozovatelů elektronických prostředků
Provozovatelé elektronických prostředků jsou povinni zajišťovat nemožnost připojení uživatelů ke stránkám elektronických prostředků nabízejícím či umožňujícím účast na loteriích či jiných podobných hrách provozovatelů, kteří k tomu nemají povolení vydané podle zvláštního právního předpisu 4a) , obsahujícím reklamu na takové služby či činnosti, nebo takové činnosti propagujícím či podporujícím.”.

4a) Zákon č. 202/1990 Sb., o loteriích a jiných podobných hrách, ve znění pozdějších předpisů.”.

V § 10 odst. 1 se na konci textu písmene b) tečka nahrazuje čárkou a doplňuje se písmeno c), které zní:
“c) pro povinnosti vyplývající z § 2a Ministerstvo financí.”.
V § 11 se doplňuje nový odstavec 3, který zní:
“(3) Právnické osobě nebo fyzické osobě, která poruší povinnost vyplývající z ustanovení § 2a, se uloží pokuta do výše 10 000 000 Kč.”

Přečetli jste tu právnickou hantýrku několikrát a jen kroutíte hlavou? Zcela oprávněně. Provozovatel elektronických prostředků je totiž kde kdo. Je to kabelová televize, co poskytuje také připojení k internetu, je to telekomunikační společnost, ať už k vám vede internet dráty, wifi, nebo přes mobil. Jsou to občanská nezisková sdružení, poskytující bezdrátový internet, jsou to poskytovatelé webhostingu (prostoru pro webové stránky), jsou to internetová vydání novin, která umožňují zakládat blogy.

Poslanci jsou nepoučení a hlavně nepoučitelní. Nejprve k té nepoučitelnosti.

Nemohu vinit pošťáka, že někomu přinesl balíček s bombou. Nemohu vinit vodárenskou společnost, že její kanalizací teče kyselina, rtuť a ropné látky. Tyto společnosti jsou pouhými zprostředkovateli, viníci jsou jiní. Když v důsledku zákona o daních stoupne u nás cena potravin nebo paliv nad cenu v zahraničí, pak naši občané zcela pochopitelně začnou nakupovat všude jinde, jen ne u nás a v důsledku výběr daní nestoupne, nebo dokonce poklesne. Když u nás zakážeme něco, co je v zahraničí legální, lidé se "odstěhují" za tímto produktem i s penězi. V případě internetu je to odstěhování velmi jednoduché.

A teď k té nepoučenosti. Mohl bych tu házet cizokrajnými termity, neboť v nich jsem suterén, ale vezmu to pěkně polopaticky, aby to pochopil i poslanec. 

Internet je celosvětová decentralizovaná počítačová síť. Důležité je slovo decentralizovaná. Když ve vašem počítači naťukáte do prohlížeče www.poker.com, jde žádost o zobrazení příslušné stránky, umístěné v Kanadě, jednou přes Prahu, Mnichov, New York, podruhé přes Plzeň, Londýn a Chicago. Pokaždé to může být jinak a není to centrálně řízeno. Jisté je pouze to, že vy jste v České republice a stránka v Kanadě. Jisté? To si zřejmě myslí poslanci, ale ani tohle jisté není.

Existuje mnoho způsobů, jak vaši identitu skrýt a zde si dovolím dát paním a pánům poslancům drobné srozumitelné školení i s návodem k použití. Nejjednodušší způsob, jak si na internetu změnit identitu je použít proxy. Jsou jich stovky, ne-li tisíce, a spousta z nich je zdarma. Další možností je použití programu TOR, který dělá v podstatě totéž, ale musíte ho do počítač nainstalovat. Předložím tedy návod s proxy a prosím případné poslance, kteří to tu snad čtou, aby si to opravdu vyzkoušeli. Pak snad pochopí, že regulovat internet bez zavedení cenzury je zhola nemožné. A cenzura je, pevně doufám, u nás pořád ještě nezákonná. 

Návod:
1) Do prohlížeče zadejte adresu www.geoiptool.com a vidíte údaje o vás. Vaši IP adresu, minimálně zemi, ve které se nacházíte a snad bude správně i město. 
2) Teď do prohlížeče zadejte adresu www.tunnel.ws a do řádky Location zapište opětwww.geoiptool.com a stiskněte Enter. To je překvapení, co? Najednou jste z úplně jiné země. 

No a přesně tímhle způsobem se dostanete i na stránku www.poker.com, ačkoliv bude zákonem zakázaná a český internetový cenzor se bude snažit sebevíc.

"Tak co, zakážeme i www.tunnel.ws", řekne si zákonodárce. "Ha ha, trhněte si nohou!", řekne si český hráč online pokeru, najde si stránku www.proxy.org a tam si vybere jakoukoliv jinou proxy. Na některých proxy si dokonce můžete zvolit, jestli chcete být z USA, Německa, Belgie, Nizozemí ... Prostě tudy cesta nevede, věřte mi. Zkouší to Čína a prohrává, zkoušely to mnohé arabské země a mají tam revoluce svolané přes internet. Cesta nevede dokonce ani přes kontrolu peněžních toků. Jednak bankám si to nikdo netroufne přikázat, za druhé není problém si založit bankovní konto v cizí zemi a za třetí existují i nebankovní platební systémy, jako například PayPal nebo MoneyBookers.

Už nevím, ze které je to knížky nebo filmu, ale pro tuto poslaneckou iniciativu se mi vybavil jeden citát:"Je to blbost, je to blbost, je to blbost!". Pokud i vy máte stejný názor, pak napiště našim poslancům, dokud je ještě čas. Pachateli dobra jsou v tomto případě poslanci:
Pavel BÉMJosef COGANJan FARSKÝRudolf CHLADHelena LANGŠÁDLOVÁFrantišek LAUDÁT,Pavel SVOBODAIgor SVOJÁKMarek ŠNAJDR a Vladislav VILÍMEC.
Napsat můžete samozřejmě i poslancům podle vašeho volebního obvodu a to z webuwww.napistejim.cz. Stačí vyplnit obec kde bydlíte a web vám zobrazí všechny poslance vašeho volebního obvodu a jejich politickou příslušnost. Pak si vyberete maximálně 3, klinete na "Napište jim" a pošlete zprávu. Celou akci můžete samozřejmě zopakovat i pro další poslance.

Jen vás prosím, i když vás to bude stát nadlidské úsilí, pište slušně, bez sprostých slov a nadávek.

DOPLNĚNO: můžete podepsat petici proti cenzuře
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama