Bc. Roman Onderka, MBA

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2011 13:17:51

Brno: Janáčkova opera má nová uměleckou šéfku.

Brno: Janáčkova opera má nová uměleckou šéfku.

Stane se jí od 1. července 2011 profesorka Eva Blahová.

Významná osobnost slovenské operní scény s mezinárodním renomé v oblasti operního zpěvu. Jejím nejznámějším studentem je česká mezzosopranistka Magdalena Kožená původem z Brna, se kterou stále spolupracuje. Eva Blahová má bohaté zkušenosti s divadelním provozem a se stávajícím hudebním šéfem Casparem Richterem bude mít na starosti pokračování dalšího uměleckého rozvoje Janáčkovy opery.

 „Brněnské Národní divadlo bude mít v profesorce Blahové další vynikající osobnost, která by měla do Brna přinést nejen nový rozvoj Janáčkovy opery, ale také další mezinárodní zkušenosti na poli operního zpěvu. Brněnská kultura si právem dělá nárok na evropskou a v mnoha ohledech také světovou úroveň a soudě dle nastavené laťky je zde kvalita osobností mimořádná. Svědčí o tom i každoroční ocenění jak v tuzemsku, tak i mimo něj,“ uvedl primátor města Brna Roman Onderka.

 Kdo je Eva Blahová?

Eva Blahová patří k nejlepším evropským profesorům zpěvu. Narozena na Slovensku, studovala u docentky Anny Hruškové na Akademii hudby v Bratislavě a na Akademii múzických umění ve Vídni (písně a oratorium). Debut zažila v roce 1965 se Slovenskou filharmonií, se kterou vystoupila v mnoha zemích po Evropě, Asii, Spojených státech a Kanadě. Vydala také množství LP a CD ve vydavatelstvích Supraphon a Opus.

Svoji pedagogickou dráhu započala na Akademii hudby v Bratislavě v roce 1969, od roku 1989 začala působit na mezinárodní scéně jako hostující profesorka a porotkyně na mnoha mezinárodních soutěžích. Vedla mistrovské kurzy v Rakousku (Wienermusikseminar), Kanadě, Chorvatsku, Německu, Nizozemí, Francii, Itálii, Japonsku, Polsku, Rusku, Jižní Koreji, Švýcarsku a ve Spojených státech. Během let 2002–2007 působila jako hostující profesorka na Turku University (Finsko) a v letech 2005–2008 pracovala jako hlasová poradkyně v operním domě Den Norske v Oslu (Norsko).

V České republice, Polsku, Itálii a Belgii pracovala mnoho let v prestižní Evropské Mozartově nadaci. Založila pražský festival „Operní hvězdy zítřka“, spolupracovala také se známým slovenským tenorem Petrem Dvorským na Mezinárodním hudebním festivalu v Jaroměřicích. V letech 2002–2008 byla členkou umělecké poroty festivalu Pražské jaro a od roku 2005 je členkou rady Národního divadla.

Vedle početných ocenění a cen jí byly uděleny také čestný certifikát (Wienermusikseminar, 2005), „Great Woman of the 21st century“ (The American Biographical Institute 2004–5) a další.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama