Mgr. Soňa Marková

  • KSČM
  • Náchod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,02. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2017 4:36:00

Navýšení plateb za státní pojištěnce vítáme

Navýšení plateb za státní pojištěnce vítáme

Stát příští rok vydá na své pojištěnce, tedy děti, důchodce či nezaměstnané, o 3,5 miliardy korun víc než letos.

Podle návrhu ministerstva zdravotnictví, který dnes projednala vláda, bude odvádět na jednoho pojištěnce měsíčně o 49 korun víc. Měsíční částka pojistného se tak zvýší na 969 korun.

„Navýšení plateb za státní pojištěnce vítáme,“ řekla poslankyně Soňa Marková (KSČM), stínová ministryně zdravotnictví. „Je to důležité pro zvyšování příjmů veřejného zdravotního pojištění tak, aby byla možná hrazená zdravotní péče pro všechny občany České republiky. Na druhou stranu prosazujeme, aby valorizace plateb za státní pojištěnce byla automatická, aby o tom pokaždé nerozhodovala vláda podle toho, jak se jí umane nebo je před volbami potřeba získat nějaké hlasy. Navrhujeme, aby valorizace plateb za státní pojištěnce byla stanovena zákonem. Ten bohužel tato poslanecká sněmovna odmítá ústy vládní koalice projednat.“

Stát platí pojistné za zhruba 5,95 milionu lidí, mezi kterými jsou především děti, studenti, důchodci či nezaměstnaní. Vyměřovací základ pro tyto platby je nyní stanoven zákonem s tím, že vláda může tuto částku svým nařízením měnit. Výše pojistného činí 13,5 procenta z vyměřovacího základu. Ministerstvo zdravotnictví odhaduje, že letos stát vydá na platbách za státní pojištěnce 65,8 miliardy korun, příští rok by to mělo být 69,3 miliardy korun.

Peníze, které stát pošle do systému navíc, by měly podle ministerstva sloužit především k personální stabilizaci ve zdravotnictví. Vláda už dříve slíbila, že by se platy v nemocnicích měly v příštím roce zvednout o deset procent. Ministerstvo zdravotnictví předpokládá, že příjmy systému se zvýší i díky meziročnímu růstu výběru pojistného od pracujících. Celkově by tak příjmy systému měly vzrůst o zhruba 12,8 miliardy korun.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama