ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.06.2011 11:14:00

Poslanci hlasováním potvrdili tzv. malou důchodovou reformu

Poslanci hlasováním potvrdili tzv. malou důchodovou reformu

Poslanci tak přehlasovali Senát, který navržený zákon vrátil do Poslanecké sněmovny s pozměňovacími návrhy.

Novela zákona o důchodovém pojištění reaguje na rozhodnutí Ústavního soudu a posiluje zásluhovost v důchodovém systém zvýšením základu, z něhož se důchody vypočítávají. V budoucnosti tak bude brán větší ohled na to, kolik lidé ve svém pracovním životě vydělávali a tedy i odváděli do penzijního systému. Zákon dále obsahuje některé parametrické změny týkající se věku odchodu do důchodu a nově způsob zvyšování penzí.

"Zvyšování věku odchodu do důchodu i po 65 letech a urychlené sjednocení důchodového věku pro muže a ženy nemůže být populárním krokem. Pokud má ale stát v budoucnosti zajistit seniorům bezpečné stáří, jde o krok nezbytný a nevyhnutelný. K podobným změnám v penzijních systémech dnes s ohledem na postupné stárnutí populace přistupují i další evropské zemé. Nikdo přitom nevylučuje, že zvyšování tohoto věku nebude možné například za deset let zmírnit," uvedl po hlasování místopředseda výboru pro sociální politiku Miroslav Jeník z ODS. "Schválené parametrické změny základního důchodového pojištění přispějí ke zlepšení finanční udržitelnosti prvního pilíře důchodového systému. Jsou prvním krokem k hluboké a komplexní reformě penzí," doplnil Miroslav Jeník.

Za podstatnou změnu považuje Miroslav Jeník i fakt, že v budoucnu nebude o výši důchodů rozhodovat vláda nařízením, ale toto zvýšení bude provedeno vyhláškou na základě zákona podle přesně stanovených pravidel.

Ing. Miroslav Jeník, poslanec PČR
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama