Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2017 17:25:30

Stát není firma

Stát není firma

Na podzim v roce 2011 založil Andrej Babiš hnutím ANO 2011, později kriticky zhodnotil stav společnosti, silně kritizoval korupci a přišel s tím, že chce řídit stát jako firmu. Zní to sice dobře, ale stát není firma, tak je to tedy vůbec možné?

Andrej Babiš je úspěšný podnikatel a byznysmen to mu nikdo nezapře, ale je možné, aby řídil stát jako své firmy? Jak jsem již zmínila je dobrým byznysmenem a to je úkol majitele nebo šéfa firmy, řídit dobře svůj byznys. Smyslem vlády je hájit zájmy občanů a zajišťovat jim služby jako je zdravotnictví, kvalitní vzdělání nebo bezpečnost.

V našem demokratickém státě rozhodují občané, chodí k volbám kde si volí své zástupce politiky. Ve firmě rozhoduje majitel firmy nebo šéf, kterého si zaměstnanci zvolit nemohou. Ve firmách není demokracie, postavíte li se proti svému šéfovi, tak Vás čeká pravděpodobně propuštění, proti politikům se můžete vyjadřovat negativně nebo můžete demonstrovat. Ve firmě plní zaměstnanci úkoly šéfa, když to politici mají hájit zájmy občanů. Kdyby stát byl firma, tak by občané museli plnit úkoly politiků a pak bychom žili v totalitní diktatuře. To politici jsou  „zaměstnanci“ občanů, ne občané „ zaměstnanci“ politiků.

Politik je zástupce lidu, tedy alespoň by měl být, i když to v praxi tak nevypadá. Měl by plnit program, pro který byl zvolen a hájit zájmy občanů. Zatímco řediteli nebo majiteli firmy jde pouze o to mít největší zisk a o blaho zaměstnanců mu vůbec nejde, stačí se podívat do velkých korporací, kde jsou zaměstnanci téměř vykořisťovány a pracují za minimální mzdy mnohdy za otřesných podmínek.

Zdravotnictví není firma

To zda lze řídit stát jako firmu si můžeme přiblížit na zdravotnictví.                                                                                    Smyslem zdravotnictví by nemělo být  vydělávat, ale léčit a zachraňovat životy občanům státu. Občanům nejde o to kolik nemocnice vydělává, chtějí mít dostupnou kvalitní zdravotní péči a kvalifikovaný, příjemný personál. Pokud bychom provozovali zdravotnictví jako firmu na prvním místě by byl zisk a ne kvalitní péče. Bohužel směřujeme k tomu, že zisk je to oč tu běží na úkor spokojeného pacienta. Nemocnice nejsou schopny zajistit zda budou mít dostatečný počet konkrétních nemocných, aby zajistily vysoké zisky, jejich povinnost je zajistit kvalitní zdravotní péči, bez ohledu na to jestli jsou ve ztrátě nebo zisku.

Stát může mít státní podniky, ze kterých mu budou plynout zisky, které půjdou na pohledávky, zdravotní a sociální systém a bezplatné zdravotnictví. Většinu podniků, které jsme však měli vlády po revoluci zprivatizovaly a vytunelovaly, tak není z čeho by zisky státu plynuly. Stát není možné řídit jako firmu, jelikož například zdravotnictví, školství, armáda nemohou být výdělečné a občanům musí být zajištěno kvalitní vzdělání, zdravotní péče a bezpečnost, není tedy možné usilovat o nejvyšší zisk na úkor blaha svých občanů.

Pokud by byl stát řízen jako firma, byl by to konec demokracie a žili bychom v totalitní diktatuře.

Stále si myslíte, že je možné řídit stát jako firmu?



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 3 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama