Ing. Oldřich Vlasák

  • ODS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.06.2011 14:40:37

Evropské peníze musejí dostat přímo města

Evropské peníze musejí dostat přímo města

Evropský parlament dnes drtivou většinou přijal zprávu českého europoslance Oldřicha Vlasáka (ODS), která se zabývá způsobem, jakým by se k evropským městům měly lépe a efektivněji dostávat peníze z evropských fondů

"Je to velké téma, které již měsíce hýbe nejen Bruselem, ale je nesmírně důležité i pro Českou republiku," říká Oldřich Vlasák. V evropských městech vzniká více než 70% HDP kontinentu, právě v městských aglomeracích žije téměř 80% obyvatel. Přesto právě města jakoby v posledních letech spíše unikala pozornosti správců evropských fondů. To chce europoslanec Oldřich Vlasák změnit.

"Kdybych to měl ukázat na příkladu Hradce Králové: chci, aby to po roce 2013 nebylo ministerstvo nebo kraj, kdo bude rozhodovat o tom, kam, jak a kdy se mají v našem městě investovat evropské peníze. Města sama mají u nás i jinde v Evropě staletou tradici a sama nejlépe znají své potřeby," říká europoslanec.

"Řada měst v Evropské unii už se o evropské prostředky začala úspěšně hlásit. Některá si přímý přístup doslova vyvzdorovala na centrálních orgánech. Známe dobré příklady, jako třeba v Nizozemí, kde Rotterdam, Utrecht a další města samy spravují evropské peníze. Máme proto odkud čerpat zkušenosti - a dobře víme, že čím příměji peníze putují na místo určení, tím efektivněji se investují," dodává Oldřich Vlasák.

Jeden z úspěšných rozvojových projektů a příkladů dobré praxe představuje i severoirský Belfast. Město bylo ve druhé polovině poznamenáno úpadkem těžkého průmyslu a strojírenství. Obyvatelé odcházeli a městu zůstávaly chátrající průmyslové areály a znečištěné prostředí. Nová koncepce rozvoje města vznikla na konci 80. let a od té doby se Belfast stal opět prostorem, který přitahuje investice a kde se dobře žije.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama