Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.06.2011 17:16:00

Silácké řeči jdou mimo rozpočtovou realitu

Silácké řeči jdou mimo rozpočtovou realitu

Přesto, že pronájem 14 nadzvukových letounů JAS 39 Gripen vyprší až v roce 2015, současná vláda podniká kroky k jejich nahrazení.

Ministerstvo obrany zaslalo žádosti k případné nabídce letounů na nájem či nákup až osmnácti stíhaček. Pan ministr A.Vondra sice tvrdí, že nejde o výběrové řízení, ale realizované kroky ukazují, že vláda hodlá ukončit tendr ještě do konce jejího funkčního období.

Premiér P.Nečas již v loňském roce zdůraznil, že si nedovede představit, že by se jenom tak prodloužila existence letounů Gripen. Teď však jde ještě dále a podmiňuje případný obchod s výrobcem letounů dodáním podkladů o údajné korupci při dodávkách tohoto letounu. Problémem obou členů vlády jsou však silácké řeči, které jdou mimo rozpočtovou realitu naší armády i možností České republiky.

Navrhované zvýšení ze současného počtu 14 kusů nadzvukových letrounů až na 18 zdůvodňuje pan ministr Vondra častějším nasazováním při Air Policingu či dokonce v omezené míře i v nějaké zahraniční operaci. Pan ministr zřejmě zapoměl, že vnitřní deficit české armády je téměř 90 miliard korun a budoucí rozpočtové výhledy kapitoly 307 neumožní výrazné modernizace armády, včetně našeho letectva. A jakékoliv navyšování nadzvukových letounů z důvodu použití v zahraničních operacích jde mimo rámec původního záměru ochrany vzdušného prostoru naší země a to i v rámci ochrany vzdušného prostoru NATO (NATINADS).

Pan premiér Nečas jde ještě nad tento rámec. Chtít vyměnit používané Gripeny za F22 Raptor nebo F35 JSF je s prominutím pomatení myslí. Jde nejen o cenu a provozní náklady, ale i o kompatibilitu s letouny spojenců v rámci NATO i EU, jde o náklady na novou logistiku a výcvik pilotů i mechaniků. Tohle snad současná vláda nemyslí vážně. A pokud předseda vlády skloňuje korupci kolem Gripenů, neměl by zapomenout, že on sám vřele plédoval za olétané a zastaralé letouny F16A a dnes opět hodlá tlačit americké letouny. A pokud hovoří o možné korupci, měl by si zejména udělat pořádek ve své vládě a zejména na resortu obrany.

Podle mého názoru je nutno, aby současná vláda zahájila jednání s pronájemcem letounů Gripen a vyjednala co nejlepší podmínky pro jejich další provozování. A to ať již v prodloužení současného pronájmu či budoucí odkoupení používaných nadzvukových letounů JAS 39 Gripen. Jiná cesta bude pro daňového poplatníka nejen finančně nákladnější, ale i rozpočtově nezodpovědná. To by si měla vláda, hlásící se k rozpočtové odpovědnosti konečně uvědomit. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama