Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.05.2017 18:42:15

Požár stále není uhašen

Požár stále není uhašen

Nedostatek zdravotních sester a lékařů, uzavřená oddělení, nespokojení pacienti se zdravotní péčí, moderní nemocnice, ve kterých není kdo by pracoval, tak to je české zdravotnictví v roce 2017 nejen v Karlovarském kraji.

 
Nedostatek zdravotních sester je dlouhodobý a celorepublikový problém, který vznikl změnou vzdělávání nelékařských zdravotních pracovníků, kdy zdravotní sestra musela mít vysokoškolské vzdělávání. Nyní vláda schválila novelu zákona o vzdělávání nelékařských zdravotních pracovníků, kdy zdravotní sestře budou stačit pouze 4 roky střední školy + 1 rok nástavbového studia zaměřeného na praxi. Od vlády je tento krok chválihodný, trval však příliš dlouho. Otázkou je zda tato změna přivede skutečně sestry do nemocnic?
Kdysi zdravotní sestra musela po ukončení středoškolského studia nastoupila na tzv. nástupní praxi k lůžku, díky čemu měly nemocnice zajištěn pravidelný přísun absolventek zdravotnických škol a ty naopak získaly potřebnou praxi pro svou profesi. Toto bylo nesmyslně změněno a sestry musely být vysokoškolačky. Dnes už sice sestra nebude muset mít vysokoškolské vzdělání, ale stále nebude muset mít praxi u lůžka. K Osvědčení výkonu zdravotnického povolání bez odborného dohledu, které vydává Ministerstvo zdravotnictví postačí zdravotní sestře minimálně 40 kreditů a praxe v posledních 6ti letech nejméně 1 rok v rozsahu alespoň 0,5 úvazku nebo 2 roky v úvazku alespoň 0,2 úvazku, ale nutné podotknout, že nemusí být u lůžka v nemocnici, ale pouze ve zdravotním zařízení. Přivede tedy tato novela zdravotní sestry do nemocnic k lůžku, kde je čeká náročná a podhodnocená práce?
Přiznejme si, že změna ve vzdělávání nelékařských zdravotních pracovníků byl velký omyl a přešlap a vraťme se k původnímu modelu 4 roky + 1 rok nástupní praxe u lůžka. Systém, který bezvadně fungoval, kdy vzdělávání navazovalo na celý zdravotnický systém se za posledních 25 let zničil. Žijeme v době, kdy má větší prestiž povolání blogera nebo youtubera než lékaře a zdravotní sestry. Možná vám to přijde k smíchu, ale o těchto profesích dnešní děti sní, není to zdravotní sestra, lékař, právník, učitelka jak tomu bývávalo. Sen dnešních dětí je mít povolání prestižní a dobře placené a neodsuzujme je však za to, to tato doba je k tomu vede. Vraťme proto vzdělávání kde bylo a ohodnoťme zdravotní personál tak jak si zaslouží dříve než zdravotní systém zkolabuje.
Zdravotní sestřičky by si měly uvědomit, že toto nevyřeší hejtmani, radní a zastupitelé krajů, ty tento problém nezpůsobili a rádi by zdravotnímu personálu dali platy, které si adekvátně zaslouží. Karlovarský kraj se tento požár snaží hasit dle svých možností, proto bychom místo boje kraje vs. sestřičky, které požadují po krajích navýšení platů deklarované Ministerstvem zdravotnictví, měli spojit síly a vyvinout tlak na vládu. I poslanci a ministři jsou lidé a bývají nemocní a i oni potřebují zdravotní personám a tak by si měli uvědomit jak je situace ve zdravotnictví alarmující. Většina z nich by za plat zdravotní sestry ráno ani nevstala a přesto zdravotní sestry za svůj malý plat odvedou kolikrát hodnotnější práci než leckterý poslanec či ministr.
I já jsem zdravotní sestra a kolegyň, které zůstaly u lůžka si nesmírně vážím. Bohužel odliv sestřiček je znát i mimo lůžkovou péči a jinak tomu do budoucna nebude dokud se profesi zdravotní sestry znovu nevrátí prestiž, kterou si zaslouží a školský systém nebude navazovat na pracovní trh.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama