TOP 09

Víc, než si myslíte
  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,47. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.06.2011 13:00:34

Kaslová (TOP 09): Policie požádala o vydání Bárty

Kaslová (TOP 09): Policie požádala o vydání Bárty

Policie ČR chce zahájit trestní stíhání poslance VV Víta Bárty. O jeho vydání požádala předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou. O osudu Bárty bude Sněmovna rozhodovat na své zářijové schůzi.

Hlasování poslanců může ovlivnit doporučení Mandátního a imunitního výboru, který bude věc projednávat jako první, a to již zítra.

Poslance Věcí Veřejných a bývalého ministra dopravy Víta Bártu chce policie vyšetřit kvůli údajným úplatkům, kterými si měl zajišťovat loajalitu od svých bývalých spolustraníků, poslankyně Kristýny Kočí a poslance Jaroslava Škárky. Toho chce Policie podrobit trestnímu stíhání také a kromě Bárty proto požádala i o jeho vydání.

Víta Bártu chrání jeho poslanecká imunita. O tu by ale při hlasování ve Sněmovně mohl přijít, v případě, že by s tím souhlasila nadpoloviční většina přítomných kolegů. Nejprve bude ale Bártův případ projednávat Mandátní a imunitní výbor, který následně plénu vydání doporučí či nikoliv.

Výbor se zatím na stanovisku neusnesl, nicméně jako jeho místopředsedkyně se kloním spíše k vydání poslance Bárty. Důvodem je zejména to, že omezení poslanecké imunity je součástí Koaliční smlouvy mezi ODS, Věcmi veřejnými a TOP 09 a pro poslance VV by tudíž mělo být závazné. TOP 09 ve svém předvolebním programu dokonce navrhovala omezení poslanecké a senátorské imunity pouze na výroky a slovní projevy.

Usnesení Mandátního a imunitního výboru nicméně bude předcházet důkladné posouzení případu, kdy se zaměříme zejména na to, zda žádost o Bártovo vydání k trestnímu stíhání není politicky motivovaná.  Za tím účelem připadá v úvahu vyžádání spisu od Policie ČR nebo předvolání Bárty, aby situaci vysvětlil. Ať bude stanovisko Mandátového a imunitního výboru jakékoli, není závazné. Tíha rozhodování tak bude nakonec na každém z poslanců.                                                                            

JUDr. Jana Kaslová, místopředsedkyně Mandátového a imunitního výboru a poslankyně TOP09

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama