Karla Maříková

  • SPD
  • Karlovarský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.05.2017 16:41:08

Cejch nájemného vraha Kájínkovi zůstane

Cejch nájemného vraha Kájínkovi zůstane

Dnes byl propuštěn doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek, kterému prezident Miloš Zeman udělil milost.

Jiří Kájínek byl doživotně odsouzen 23.června 1998 Krajským soudem v Plzni za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus vraždy, od této chvíle už uplynulo 19 let. Trestného činu vraždy se měl dopustit tím, že zastřelil nejméně 12 výstřely plzeňského podnikatele Štefana Jandu a jeho osobního strážce Juliána Pokoše, dále těžce zranil dalšího osobního strážce Vojtěcha Pokoše, který však útok přežil. Vraždu si měl objednat jiný podnikatel.

Případ zahaluje mnoho nejasností a existují pochybnosti o Kájínkově vině. Tři ministři spravedlnosti podali stížnost na chyby při vyšetřování, ale případ přesto nebyl nikdy znovu otevřen. Sám Kájínek žádal o obnovu procesu, ale neúspěšně, on sám nikdy svou vinu nepřiznal. Plzeňská justice, která Kájínka odsoudila má celkově velmi špatnou pověst díky propojení části pedagogů plzeňské právnické fakulty s představiteli policie, advokacie, státní správy a samosprávy. Je ukázkovým příkladem korupce v justici a klientelismu, jak sama uvedla Bezpečnostní informační služba (BIS) ve své výroční zprávě za rok 2010. Snad i proto by si proces zasloužil být obnoven a prošetřen jiným soudem než tím plzeňským.

Prezident Miloš Zeman se o případ Jiřího Kájínka zajímá už od vstupu do své funkce, dokonce požádal tehdejší ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou o přezkoumání Kajínkova procesu tak, že by byl odňat plzeňskému soudu a případu by se ujal soud jiný. Paní ministryně byla mezi tím odvolána a tak k obnově nedošlo. Současný ministr spravedlnosti Rober Pelikán (ANO) měl k obnovení procesu negativní stanovisko. Prezident Miloš Zeman se tak rozhodl udělit Jiřímu Kájínkovi milost. Pravomoc odpouštět a zmírňovat tresty uložené soudem mu dává Ústava. Milost udělená prezidentem má i své podmínky a to, že sedm let se nesmí Jiří Kájínek dopustit žádné trestné činnosti.

Nebude li případ nikdy otevřen a znovu prošetřen jinou jak zkorumpovanou plzeňskou justicí, tak cejch nájemného vraha Jiřímu Kájínkovi zůstane navždy a veřejnost se nikdy nedozví jaká je skutečná pravda a co se stalo v zatáčkách pod plzeňskou věznicí Bory 30.května 1993  kolem 20.00 hodin.

Ať je to jakkoliv, doufejme, že svou šanci na lepší život po 23 letech, které strávil ve vězení využije a vykročil z Rýnovické věznice pravou nohou.






Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama