prim. PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

  • TOP 09
  • Pardubický kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2017 14:40:53

Dluhy se mají platit

Dluhy se mají platit

Koalice, hlavně hnutí ANO, se snaží v Poslanecké sněmovně protlačit novelu zákona o úpadku a způsobech jeho řešení, známý jako insolvenční zákon.

V návrhu přináší zásadní narušení práv věřitelů a vlastně říká dlužníkům, že nerovnat své dluhy je normální. TOP 09 tuto novelu insolvenčního zákona odmítá. Dluhy se mají platit a je jedno, jakým způsobem k nim dlužník došel.

Jenže tento návrh novely posiluje osoby v dluhové pasti. V podstatě říká, dělejte dluhy, my vám je promineme. Novela zvýhodňuje dlužníky a poškozuje jejich věřitele – poctivé podnikatele, stát, samosprávu, rodiče a děti, které se potýkají s neplacením výživného apod. Nesplácené dluhy za státem, jako jsou daně, sociální a zdravotní pojištění, nájemné atd. pak ponesou všichni řádní daňoví poplatníci, které Babišovo ANO navíc ještě zatížilo EET, kontrolním hlášením DPH či nesmyslně vysokými pokutami od daňové správy.

Návrh a především čas projednávání jen pár měsíců před volbami dává jasně najevo, že jde o předvolební téma, snahu zalíbit se tisícům dlužníků. Ovšem na úkor věřitelů. Novela zákona totiž říká, že dlužníkovi stačí pouhá snaha dluhy platit. Umožňuje oddlužení i nemajetným. Ruší podmínku, že dlužník musí splatit alespoň 30 procent svého dluhu. A zcela jednoznačně porušuje práva věřitelů.

Insolvenční zákon prošel úpravou teprve před pár měsíci. Souhlasím s názorem, že na jakékoli další změny je příliš brzy. Novelu musí nejprve prověřit čas a její výsledky se v praxi za pouhých pár týdnů projevit nemohou.

Udělám vše pro to, aby tato nesmyslná novela schválena nebyla.

PHARMDR. JIŘÍ SKALICKÝ, PH.D.
POSLANEC PARLAMENTU ČR ZA PARDUBICKÝ KRAJ

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama