RSDr. Vlastimil Balín

jednatel politického hnutí OMMO
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2011 13:01:47

Past vlastních předvolebních slibů, aneb „to se nám to hoduje, když to občan pla

Past vlastních předvolebních slibů, aneb „to se nám to hoduje, když to občan pla

Mostečtí radní z vládnoucí koalice SMM-ČSSD-ODS prosadí v městském zastupitelstvu vyšší daň z nemovitosti, aby měla radnice v době ekonomické krize víc peněz. Daň se zdvojnásobí. Pocítí to každý Mostečan. KSČM jako podporující opozice .....

„Krize se nás nedotkne, na propad transferu ze státního rozpočtu máme dostatek rezerv“, zněla ještě nedávno slova mosteckých radních „politiků“. „Musíme šetřit všude“ znějí stále častěji slova radních statutárního města Mostu nyní. Naposledy se takto vyjádřil náměstek primátora L. Pitín ve vazbě na též ještě nedávno vylučovanou možnost zrušení další mostecké základní školy. Rádoby politici SMM, ale zřejmě i jejich koaliční partneři z ČSSD, „podporující opozice“ z KSČM a zřejmě i tiše mlčící a v zákulisí „zobající“ ODS, si pravda moc nepamatují. Spíše nechtějí pamatovat. Nejvíce na své předvolební sliby, které nahrazovali, zejména u „mosteckých družstevních svazáků“ SMM solidní volební program.

A tak město rozjelo své fungování a řadu projektů na úvěry a půjčky, které horizontem svého splácení přesahují mandát současných zastupitelů a z těch, kteří zvoleni teprve budou, dělá dopředu ne jejich vinou dlužníky. Stejně jako z nás občanů, protože je vše hrazeno z našich daní, ať již přímých jdoucích do městské kasy nebo nepřímo přes stání rozpočet. Byť se současná místní mostecká „vládní garnitura“ zbavila možnosti plnit kasu ze standardních daní a poplatků, jako např. za odpady (jejich nevybíráním se v rozpočtu udělala díra cca za 34 mil. Kč), ulevuje v poplatku za psy či výhodami k určitým v MHD se přepravujícím skupinám občanů, hodlá nyní přikročit k výraznému zvýšení daní z nemovitostí. Máme se připravit na 100 % nárůst. Uklidnit nás měl bohorovný klid a vysvětlení pana primátora V. Vozky, který nás konejší slovy: „Byli jsme shovívaví a střízliví“. Ještě, aby o tom jednali „ve vínovém rauši“ nebo přímo opilí, že?

Ano je to tak a je to logické. Zvyšovat zdroje příjmů do kasy města se musí. Vždyť město, resp. záměry radních jsou veliké. Tu úvěr na sportovní halu za bratru 230 mil., když se nenavýší částka za více práce, což je docela možné s ohledem na „jobovky“ nenadálých objevovaných problémů, s nimiž projekt nepočítal. Tu záměr splnit 2 000 parkovacích míst ve městě výstavbou parkovacího domu v ulici Mistra Jana Husa za 130 mil. Kč. Míst, kde bude většina z nich pro občany za úplatu. Přitom další masivní výstavba parkovacích míst, žel na úkor městské zeleně již probíhá nyní u restaurace Sportovka a jinde. Přilehlé chodníky však zůstávají v dezolátním stavu, stejně jako se příliš nic neděje z chátrajícími parky a staršími dětskými hřišti, která se pro jistotu, když to jde, velice rychle ruší. Někteří občané se stále více ptají, jak je tedy možné, že se ve stavu takového nedostatku financí prodal např. KD repre za směšných 28 mil. Kč a kde asi skončilo oněch 5 mil. Kč slevy z tzv. doložky „de minimis“? (pardon to byl vlastně profit kupujícího na zřejmě zvláštní vydání).

Jak by řekl feldkurát Katz: „“Jo, jo, to se nám to Švejku hoduje, když nám to někdo platí…“. Takže nyní se díky přihlouplému lpění na předvolebních slibech, bude od občanů vyžadována skokově zvýšená daň, jejíž výtěžek by racionálnějším hospodařením a postupným řešením daňových zátěží či místních poplatků mělo město již dávno v kase. Ale asi je pro SMM lepší, když se bude např. mezi školami, resp. jejich ředitelkami a řediteli trnout „na koho ten černý Petr zbude“ a která škola bude z nedostatku financí zrušena. Občané budou reptat, že není jistota umístění dítěte do MŠ, že je bydlení či správa jejich nemovitosti stojí stále více a více. Vždyť za dva roky a kousek se občané Mostu budou moci opět ucházet o své štěstí a třeba v „loterii předvolebních slibů“ se stane někdo z nich majitelem horského kola, notebooku nebo dokonce osobního automobilu. Značku raději nepíší, protože se bude muset asi přitlačit a jít do něčeho lukrativnějšího než byly Fábie. A hlavně to tam opět vhodit „mosteckým svazákům“ ze SMM. Tak, občané, nebrblat, být vděční a platit a platit, vždyť vám toho město dává spoustu zadarmo, sice je to z vašich daní, vašich peněz, ale ten pocit, že vás to nic nestojí, za to přeci stojí. 

Vlastimil Balín, občan Mostu

<a href="http://mostecky.denik.cz/zpravy_region/pripravte-si-kapsy-most-vam-je-v-pristim-roce-dost.html">Připravte si kapsy, Most vám je v příštím roce dost provětrá</a>

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama