Ing. Radek Lacko

  • ANO 2011
  • Praha 4
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2017 0:10:00

Praha navýší počet bytů pro vybrané profese

Praha navýší počet bytů pro vybrané profese

Rada hl. m. Prahy schválila návrh radního pro zdravotnictví a bydlení Radka Lacka na přidělení nových kvót bytů hl. m. Prahy tzv. vybraným profesím.

 Cílem je kromě jiného stabilizovat dostatečnou kapacitu lékařů podílejících se na lékařské pohotovostní službě v hlavním městě (LPS).

Dva až tři městské byty chce Praha přidělit každé z nemocnic, které pro město smluvně zajištují lékařskou pohotovostní službu (LPS). Jde o Fakultní nemocnici v Motole, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady, Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze, Nemocnici Na Bulovce a Ústřední vojenskou nemocnici – Vojenskou fakultní nemocnici Praha. Všechna tato zdravotnická zařízení provozují LPS na základě smluvního vztahu uzavřeného s hl. m. Prahou na dobu určitou s účinností vždy od 1. 1. do 31. 12. daného roku. Hlavní město podporuje tuto službu každoroční dotací v celkové částce 22,5 mil. Kč a letos dá 2,2 mil. Kč i na modernizaci a zefektivnění této služby

Byty získá i personál Nemocnice Na Františku, která je příspěvkovou organizací zřizovanou městskou částí Praha 1. Snahou je podpořit zajištěním adekvátního bydlení stabilizaci lékařů a zdravotního personálu.

Zdravotnické záchranné službě hl. m. Prahy město poskytuje aktuálně 24 bytů s nájemní dobou na dobu určitou a nyní dojde k navýšení uvedené kvóty o dalších 5 bytů.

Praha se bude snažit zajistit také bydlení zaměstnanců příspěvkových organizací města, například Městské polikliniky Praha. I v tomto případě je cílem stabilizace zaměstnanců polikliniky a zaměstnanců protialkoholní záchytné stanice.

Na Prahu se obrátilo s žádostí o pomoc při zajištění dostatečného počtu ubytovacích kapacit také Ministerstvo vnitra ČR. V souvislosti se zvýšenými bezpečnostními riziky vláda ČR odsouhlasila navýšení počtu policistů (akce „4 000 plus“), z nichž většina má být služebně zařazena právě v Praze. Nyní probíhá nábor nových policistů, ale i dalších odborníků. Jde převážně o mimopražské lidi, kteří mají po nástupu do zaměstnání omezené finanční možnosti zajistit si kvalitní bydlení vlastními silami.

O deset bytů bude navýšena i kvóta pro městskou policii a město navýší i bytovou kvótu pro zaměstnance magistrátu. V tomto případě jde o snahu získat mladé a perspektivní zaměstnance. Nájemní smlouvy bude vždy schvalovat městská rada, a to zásadně na dvouletou dobu určitou s možností prolongace. Platí zde i další omezující podmínky.

„Pronájem bytů hl. m. Prahy v tomto případě významnou měrou přispěje k stabilizaci pracovních míst, ke zlepšení rodinného a sociálního zázemí zaměstnanců, případně vyřeší otázku jejich obtížného dojíždění do zaměstnání ze vzdálenějších lokalit. Zdůraznil bych význam nových kvót pro poskytovatele LPS. Hlavní město Praha zodpovídá v obvodu své působnosti za zajištění zdravotní péče včetně lékařské pohotovostní služby, nabídka odpovídajícího bydlení má fungovat jako motivace pro lékaře a zdravotnický personál sloužit pohotovosti – jak známo, v této oblasti jsou kapacity stále nedostatečné. Nájemní smlouvy budou uzavřeny s lékařem nebo zdravotní sestrou, kteří se na službách LPS podílí v rozsahu alespoň 300 hodin za kalendářní rok, a to nad rámec činností vykonávaných v hlavním pracovním poměru,“ uvedl předkladatel schváleného návrhu, radní Radek Lacko.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama