MUDr. Vít Ulrych

místopředseda Kontrolního výboru města Pardubice
  • KDU-ČSL
  • Pardubice
  • městský radní
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.05.2017 18:34:57

„Možná zažíváme historický okamžik v onkologii“ rozhovor pro MF Dnes 26.5.2017

„Možná zažíváme historický okamžik v onkologii“ rozhovor pro MF Dnes 26.5.2017

Díky pokroku ve výzkumu a novým metodám léčby pacienti s rakovinou žijí lépe a déle než v minulosti. Lidé v Pardubickém kraji navíc mají podle statistik v porovnání s jinými regiony slušnou šanci, že se vyléčí.

 PARDUBICE  David Půlpán

Úmrtnost na rakovinu byla v Pardubickém kraji mezi lety 1994 až 2015 druhá nejnižší v zemi, ve výskytu novotvarů přitom patří kraj „jen“ mezi lepší průměr. Z toho by se dalo s jistou opatrností usuzovat, že lékařům v Pardubicích se daří rakovinu léčit. Počet onkologických onemocnění se zvyšuje, stále více nádorů se totiž díky pokroku v mnedicíně daří zachytit dřív a včas.

„Obecně lze říct, že díky screeningu stoupá počet pacientek s karcinomem prsu a pacientů s karcinomem prostaty. Naštěstí se díky kvalitní léčbě daří rozevírat nůžky mezi počtem nově nahlášených pacientů a úmrtností,“ uvedl lékař Komplexního onkologického centra v Pardubicích Vít Ulrych.

Máte přehled o vývoji nárůstu pacientů v onkologii? Statistická data o vývoji onkologické léčby z ÚZIS jsou dva roky stará.

V České republice máme propracovaný systém sběru dat v podobě Národního onkologického registru, který nám závidí v mnoha zemích Evropy. Na nedávném semináři v Pardubicích byl ředitelem ÚZIS Ladislavem Duškem představen projekt, z kterého si každý může získat zajímavá data nejen o četnosti onkologických onemocněních v jednotlivých krajích. Z těchto dat například vyplývá, že pokud se narodíte v Pardubickém kraji, tak máte větší šanci být vyléčen než v některých jiných krajích. Ale statistika je věc ošidná.

Jaké jsou novinky v léčbě?

V posledním desetiletí došlo k velkému rozmachu nových léků cílené, nepřesněji označované biologické léčby, zejména u karcinomu prsu, kolorektálního karcinomu, zhoubných nádorů ledviny a maligního melanomu. V posledních letech navíc hýbe onkologií renesance imunoterapie v léčbě solidních tumorů. Co se týká diagnostiky v Pardubickém kraji, tak Onkologické centrum Multiscan má k dispozici nejšpičkovější magnetickou rezonanci 3T. Z nových diagnostických vyšetření se jedná zejména o PET/CT, které je nyní již dostupné v téměř všech krajích ČR - bohužel zatím ne v Pardubickém kraji.

Co nového v diagnostice a léčbě se podle vás dá čekat do dvou let?

Možná jsme v historickém okamžiku a začíná nová éra léčby v onkologii. Víme, že imunoterapie funguje u maligního melanomu a je velká šance, že podobný systém budeme moci používat u dalších diagnóz. V radioterapii se jistě bude jednat o další vylepšování přesnosti ozařování a snižování ozáření zdravých tkání v blízkosti nádoru, čehož se držíme i na našem pracovišti, kde jsme již standardně zavedli techniku ozařování respiratory gating (ozařování v hlubokém nádechu) u levostranného karcinomu prsu na špičkovém ozařovači Varian TrueBeam. Jinak předpokládám další rozšíření spektra cílené léčby u jednotlivých diagnóz a eventuálně jejich kombinaci. Doufejme, že se v brzké době dočkáme v našem kraji i výše zmiňovaného PET/CT.

Počet onkologických pacientů stále roste, finance se navyšují jen minimálně. Mají k nejmodernější a nejúčinnější léčbě přístup všichni, kdo ji potřebují?

V posledních letech naštěstí došlo k navýšení peněz, které plynou do veřejného zdravotního pojištění nejen díky navýšení plateb státu za děti, důchodce a nezaměstnané, ale i díky vysoké zaměstnanosti a růstu platů. Proto se daří rozšiřovat spektrum drahých onkologických léků. My jako onkologové bychom jich chtěli samozřejmě ještě více a pro větší spektrum indikací.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama