Mgr. Bohuslav Sobotka

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,77. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.06.2017 9:40:00

Prosadili jsme posílení kontroly zpravodajských služeb

Prosadili jsme posílení kontroly zpravodajských služeb

Fungující, apolitické a důvěryhodné zpravodajské službu jsou základem bezpečnosti každého státu.

Naše vláda už v minulosti prosadila posílení jejich pravomocí – zpravodajci dostali přístup k více informacím potřebným pro boj s terorismem, organizovaným zločinem či korupcí. Jsem rád, že se nám dnes podařilo ve Sněmovně prosadit i posílení jejich kontroly. Domnívám se totiž, že čím více pravomocí zpravodajské služby dostanou, tím důsledněji musí probíhat kontrola, zda nehrozí jejich zneužití.

Novela zákona, která teď míří do Senátu, je podle mého názoru takovou pojistkou. Nejen že nově sjednocuje pravidla kontroly pro všechny tři naše zpravodajské služby – Bezpečnostní informační službu, Úřad pro zahraniční styky a informace a Vojenské zpravodajství, ale také nastavuje systém dvoustupňové kontroly, když k dosavadní poslanecké úrovni prodává nový, naprosto nezávislý kontrolní orgán složený z respektovaných občanů s vysokým stupněm bezpečnostní prověrky.

Zpřísnění dohledu nad zpravodajskými službami bylo jedním ze závazků programového prohlášení naší vlády. Věřím, že s legislativním návrhem vysloví souhlas i senátoři, a především, že se v praxi stane skutečně efektivním nástrojem, který pomůže chránit nezávislost těchto klíčových orgánů před případnými politickými i jinými tlaky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama