prim. PharmDr. Jiří Skalický, Ph.D.

  • TOP 09
  • Pardubický kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.06.2017 7:00:00

Bylo to inspirativní setkání

Bylo to inspirativní setkání

Už celou řadu let soutěží studenti gymnázií z České republiky a Slovenska v dějepisné soutěži. Je o ni takový zájem, že se od roku 2014 konají ve všech dvaadvaceti krajích obou zemí krajská kola.

Byť sám profesí biochemik, o dějepis má velký zájem. A tak se rád se studenty potkává a o historii diskutuje. Naposledy takto navštívil českotřebovské gymnázium, které v letošním ročníku soutěže exceluje. Nejen že tamní studenti vyhráli krajské kolo a postoupili do celostátního finále, ale v porovnání výsledků všech krajských kol předvedli jeden z nejlepších výkonů. Tématem pro krajská kola soutěže byla československá historie let 1949 – 1967, tedy „Léta strachu a nadějí“.

Krajského kola soutěže se v Pardubickém kraji zúčastnilo dvanáct tříčlenných týmů. Českotřebovské gymnázium se soutěže účastnilo počtvrté, poprvé ale postoupilo do celostátního finále. „A hned s tak vynikajícím výsledkem!,“ chválil výkon studentů poslanec Jiří Skalický. Ten se s Vojtou Johnem, Daliborem Benešem a Matoušem Jirsou i jejich učitelem dějepisu Janem Watrobou osobně potkal, aby jim blahopřál a pozval je na exkurzi do Poslanecké sněmovny. „Bylo to inspirativní setkání. Mluvili jsme nejen o soutěži samotné, ale i o historii jako takové a dokonce jsme se chvilku dostali i na filozofické téma. A přestože ani jeden ze studentů neuvažuje o studiu historie, všichni dokazují velké znalosti z tohoto oboru,“ komentoval setkání s vítězným týmem Jiří Skalický.

Tým českotřebovského gymnázia šel do soutěže s jasnou strategií. Protože Vojta se soutěže účastnil už v loňském roce, tušili na jaká témata se připravit. Matouš se proto zaměřil na studium historie sportu a kultury, Dalibor na slovenskou politiku a Vojta, který se specializuje na středověk, se pustil do studia politických procesů. „Nasávají informace jako houba. Zjistili jsme, že dlouhodobá příprava nemá smysl. Na detaily se intenzivně zaměřujeme před samotnou soutěží,“ říká vedoucí týmu, mladý učitel dějepisu Jan Watroba. Do „nasávání“ informací se studenti budou muset znovu pustit na podzim, kdy je čeká mezinárodní finále v Chebu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama