Bc. Libor Hadrava

  • ANO 2011
  • Praha 13
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,62. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.06.2017 19:21:00

Z hlediska bezpečnosti jsou senioři nejohroženější skupinou

Z hlediska bezpečnosti jsou senioři nejohroženější skupinou

Stárnutí v hlavním městě a zveřejnění unikátních dokumentů o týrání seniorů v ústavech, tato témata se dostala na program konference „Stáří spojuje 2017“, která se ve dnech 12. a 13. června uskutečnila na půdě Magistrátu hl. m. Prahy.

 „Z hlediska bezpečnosti a sociální problematiky jsou senioři nejohroženější skupinou. Z pohledu prevence kriminality dokonce řadíme seniory do kategorie zvlášť zranitelných obětí trestné činnosti. V minulých letech se na seniory stále více zaměřovala pozornost pachatelů trestné činnosti. To je důvod, proč jsme čím dál tím více podporovali a realizovali projekty zaměřené specificky právě na jejich ochranu. A v tomto zaměření se snažíme i nadále pokračovat,“ uvedl Libor Hadrava, pražský radní pro oblast bezpečnosti a prevence kriminality, který konferenci poskytl svou záštitu.

Akci organizoval spolek Život 90 zaměřený na seniory a Gerontologický institut. První den programu se věnoval stárnutí v hlavním městě v konfrontaci s funkčními koncepty na dané téma realizovanými ve Švédsku. Druhý den konference se její účastníci stali svědky zveřejnění unikátních dokumentů na téma týrání seniorů v ústavech. Zástupci ministerstva vnitra současně představili nové metody agresorů a podvodníků, kteří si vyhlížejí seniory jako své oběti.

Hl. m. Praha v loňském roce realizovala dva projekty, které byly zaměřeny na podporu seniorů. Oba byly podpořeny státní účelovou dotací Ministerstva vnitra v rámci Programu prevence kriminality 2016 a to částkou 672 tis. Kč (finanční spoluúčast hl. m. Prahy 960 225 Kč). První z projektů se jmenoval „Hl. m. Praha-Praha BEZPEČNĚ online 2016: Prevence online kriminality páchané na seniorech“ a zahrnoval realizaci dílčích aktivit, jejichž cílem bylo vytvoření efektivního udržitelného systému vzdělávání seniorů v oblasti prevence online kriminality. Druhý projekt - „Hl. m. Praha: Stáří v bezpečí“, byl zaměřen na poskytování relevantních informací souvisejících s bezpečností seniorů, a to jak pro širokou, tak odbornou veřejnost. V jeho rámci byl vytvořen například webový portál www.bezpeciproseniory.cz, a vznikla řada dalších aktivit.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama