JUDr. Jiří Pospíšil

  • TOP 09
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.07.2011 14:26:46

Zprůhledňujeme nakládání s veřejnými prostředky

Zprůhledňujeme nakládání s veřejnými prostředky

Ministerstvo spravedlnosti zvyšuje transparentnost nakládání s veřejnými prostředky.

Ministerstvo spravedlnosti spustí na webu nový rejstřík, který bude obsahovat základní údaje o všech veřejných zakázkách resortu s hodnotou nad 5000 Kč. Zájemci tak budou mít možnost zjistit, na co ministerstvo vynakládá nejvíce prostředků či kteří dodavatelé pro něj plní zakázky.

Rejstřík veřejných zakázek (http://portal.justice.cz/Justice2/MS/ms.aspx?j=33&o=23&k=5516&d=317598) vznikne v návaznosti na novou instrukci ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila, která je účinná od 1. července a která zajišťuje větší míru kontroly při zadávání veřejných zakázek (text instrukce lze nalézt zde: http://portal.justice.cz/Justice2/MS/ms.aspx?j=33&o=23&k=5517&d=317599 ).

Instrukce upravuje postupy a povinnosti organizačních složek ministerstva spravedlnosti při zadávání veřejných zakázek. Vedle samotného ministerstva je tedy závazná například pro soudy a státní zastupitelství, Vězeňskou službu ČR či Probační a mediační službu.

Nový rejstřík bude obsahovat podstatně širší okruh veřejných zakázek než dosavadní evidence, která je rovněž volně přístupná na webu ministerstva. Doposud totiž nebylo možné dohledat informace o zakázkách malého rozsahu s výjimkou těch, které se povinně realizují na elektronických tržištích. V rejstříku budou základní údaje o všech zakázkách s hodnotou vyšší než 5000 Kč bez DPH – zejména předmět veřejné zakázky, druh zadávacího řízení, cena zakázky a název uchazeče, s nímž byla uzavřena smlouva.  

Vedle samotného rejstříku přináší instrukce řadu dalších pozitivních změn. Upevňuje zásady hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti v souladu se zákonem o finanční kontrole ve veřejné správě, jejichž dodržování vede k dosažení maximálních úspor při hospodaření s veřejnými prostředky.

Instrukce dále rozděluje veřejné zakázky malého rozsahu podle jejich předpokládané hodnoty na celkem tři kategorie – malé, střední a velké. Pro jednotlivé kategorie pak zavádí přiměřeně přísné úpravy postupu při jejich zadávání. U velkých veřejných zakázek malého rozsahu zadavatel například musí uveřejnit zadávací podmínky na portálu justice. Opět tedy dochází k zásadnímu zvýšení transparentnosti.

Instrukce také obsahuje kompletní seznam vzorů jednotlivých úkonů zadavatele v průběhu zadávacího řízení. Vzory usnadní jednotlivým složkám resortu ministerstva zadávání veřejných zakázek a předejdou chybám v příslušných dokumentech.   

Tereza Palečková, tisková mluvčí ministerstva spravedlnosti

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama