MUDr. Jiří Štětina

  • Úsvit
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,33. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.07.2011 17:20:00

Vláda pokročila ve zdravotnické reformě

Vláda pokročila ve zdravotnické reformě

„Bez přijetí nového vládního balíku zásadních zdravotnických zákonů se reforma zdravotnictví neobejde,“ říká k zákonu o zdravotních službách, specifických zdravotních službách a o zdravotnické záchranné službě, které schválila vláda, Jiří Štětina.

Když poslanci nedávno schválili komplexní pozměňovací návrh zákona č. 48, Věci veřejné to označily za první výkop zdravotnické reformy. Před pár dny vláda projednala balík tří dalších zákonů, a ty už podle zdravotnického experta strany a poslance za VV Jiřího Štětiny znamenají skutečnou reformu. „Zákon o zdravotních službách, zákon o specifických zdravotních službách a zákon o zdravotnické záchranné službě jsou legislativním rámcem reformy zdravotnictví. Jsem přesvědčený o tom, že jejich koncepce je postavena správně, neboť řeší obecné podmínky poskytování zdravotnické péče. Vymezují nová práva a povinnosti poskytovatelům stejně jako pacientům,“ říká Jiří Štětina.

Navržené zákony vnesou do zdravotnictví jasnější pravidla pro poskytování zdravotní péče, fungování záchranné služby nebo pro specializované výkony.  Garantují pacientům časovou a místní dostupnost a nově upravují nárok na způsob léčby, který dnes řeší jen vyhlášky.  Zatímco nyní mají lidé nárok na léčbu podle nejnovějších poznatků (lege artis), nově to bude podle objektivních podmínek. „Nelze argumentovat tím, že například operace pomocí robotu je správná a lege artis a vše ostatní je non lege artis. Tam by pak patřila například i endoskopická operace prostaty, která je považovaná za standardní výkon,“ vysvětluje poslanec.

Zdravotničtí záchranáři budou mít nově právo vniknout do objektu nebo požádat o pomoc obyvatelstvo. Vládou navržený zákon jim také prodlužuje povinnost dojet na místo z 15 na 20 minut. „Stalo se tak na základě požadavků z regionů, neboť zejména v horách byl v zimě problém dodržet zákonný dojezdový čas. Nový limit ale automaticky neznamená, že pacienti budou čekat na přivolanou sanitku všude déle. Zákon ukládá výjezd do dvou minut a příslušná skupina se musí dostat na místo co nejdříve, mnohde to stihne i do pěti minut,“ uvádí Štětina s tím, že případná nová výjezdová místa, která záchranáři požadují, vzniknou až na základě vyhodnocení sporných případů. „Nelze odborně ani ekonomicky souhlasit s tím, že vybudujeme stanoviště pro 1 – 5 případů za týden. Musíme najít takové řešení, které zvýší dostupnost neodkladné péče každému a pro co největší počet pacientů,“ zdůvodňuje.

Poslanec Jiří Štětina je spolupředkladatelem pozměňovacího návrhu k vládnímu návrhu zákona o zdravotnické záchranné službě. Ten by těmto záchranářům zajistil po 15 odsloužených letech nárok na pravidelné ozdravné pobyty, jednorázové odchodné a na výsluhový příspěvek. „Chceme tím postavit zdravotnické záchranáře na úroveň hasičů a policistů. Vždyť počet výjezdů sanitek převyšuje výjezdy ostatních dvou složek integrovaného záchranného systému a jejich práce je minimálně stejně náročná psychicky i fyzicky,“ dodává poslanec za VV Jiří Štětina.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama