Ing. Václav Zemek

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,87. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.06.2017 20:36:00

Nemůžeme šmahem pera zatrhnout nějakou věc v zárodku

Nemůžeme šmahem pera zatrhnout nějakou věc v zárodku

Projev na 59. schůzi sněmovny 28. června 2017 k Vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o silniční dopravě:

Já jsem původně chtěl vystoupit pouze v podrobné rozpravě, ale na základě proběhlé debaty pokládám za vhodné, abych i k tomu já promluvil, protože dávám pozměňovací návrh právě v souvislosti s tou takzvanou smluvní přepravou. Pro nezasvěcené, kteří tady poslouchali tu předešlou rozpravu, je asi těžké to rychle vysvětlit, o co se tam vlastně jedná, víceméně ta novela se týká právě regulace taxislužby a podobných přeprav. Tady asi největší takový spor nebo takový největší fenomén poslední doby je to právě ta smluvní přeprava, kde největším zástupcem toho je ta takzvaná ta firma UBER a teď je právě spor o to, jakým způsobem to udělat, abychom nezavírali oči před tím, že tady je nějaký technologický pokrok, v podstatě ta technologie předehnala legislativu. 

Samozřejmě ten stav, jaký je v tuto chvíli, je asi neakceptovatelný. Nicméně nemůžeme před tím zavírat oči a nemůžeme šmahem pera, nebo zvednutím ruky jednoznačně zatrhnout nějakou věc v zárodku. Je faktem, že například ten Uber - já jsem si to dohledal - má asi 150 tisíc uživatelů jen v Praze. Takže tady vidíme, že to asi není úplně jednoduché a jak říkám, ten technologický vývoj jde nějakým způsobem dál. Vzniká tady určitý nový segment, nějaká určitá potřeba a my bychom jako legislativci měli toto akceptovat a respektovat.

Samozřejmě, když to řeknu dnes takový jednoduchý příklad, taky už většinou používáme všichni mobilní telefony a pouze výjimečně někdo používá pevnou linku. A to je prostě příklad i tady v oboru přepravy. Samozřejmě ten Uber je poměrně nový fenomén a já chápu to, že v řadě postupů není úplně tradiční a v některých případech se asi pohybuje i na hraně zákona. Ale pojďme to změnit.

Já jsem v tomto směru podal pozměňovací návrh, který do jisté míry tuto problematiku řeší. Já se potom k němu přihlásím v podrobné rozpravě a myslím, že o tom můžeme potom debatovat ještě i na hospodářském výboru. 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama