RNDr. Alexandr Vondra

  • ODS
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.07.2011 13:17:00

Česká armáda odchází z Kosova. První vlak s materiálem míří domů

Česká armáda odchází z Kosova. První vlak s materiálem míří domů

V pátek 1. července krátce po desáté hodině prořízl dopolední ticho na nádraží v Kosovské Mitrovici ostrý zvuk klaksonu lokomotivy.

Hned vzápětí se její kola dala do pochybu. Tři sta šedesát metrů dlouhý vlak, který vezl sedm set šedesát tun materiálu kontingentu KFOR AČR v Kosovu, zamířil k makedonským hranicím. Na vagonech nechyběla mezi pětatřiceti kusy techniky bojová vozidla pěchoty BVP 1. Z oken doprovodného vagonu plápolaly vlajky České republiky a NATO. Vojáci doprovodné jednotky se se zemí, v níž strávili téměř sedm měsíců, loučili hromovým pokřikem: „Nashledanou v České republice!"

 „Transport má trvat tři až pět dní, nevíme totiž, jak to bude vypadat v Řecku. Proto jsme se vybavili potravinami a dalším nezbytným materiálem pro případ, že nastane ta horší varianta. Našim úkolem je dohlížet na přepravovaný náklad. Jeho střežení mají mít na starost bezpečnostní a ochranné složky zemí, kterými budeme projíždět," řekl nám velitel osmičlenné jednotky rotmistr Miloš Libra. Vojáci mají po dobu transportu k dispozici lůžkové kupé. Jedno z nich je upraveno i pro přípravu stravy.

 Do 8. července budou z Kosova vypraveny ještě další dva vlaky. Zbývající tři se pak vydají na cestu do České republiky letos v říjnu. Druhý z vlaků bude měřit dokonce 425 metrů a ani ty další nebudou o moc kratší. Některá technika má být přepravena po vlastní ose. Část materiálu, jehož transport do České republiky by byl s ohledem na jeho stáří nerentabilní, bude předán řeckému a slovinskému kontingentu, které pokračují v plnění operačního úkolu, místní samosprávě a humanitárním organizacím. Poslední český voják by měl opustit základnu Šajkovac 25. října. Klíč od ní bude symbolicky předán místní vodárenské společnosti.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama