Mgr. Karolína Peake

  • LIDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,76. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.07.2011 15:07:57

Naše účast ve vládě je možná důležitější, než si sami uvědomujeme

Naše účast ve vládě je možná důležitější, než si sami uvědomujeme

Dopis Karolíny Peake členům a véčkařům.

Vážení kolegové, milí véčkaři,                               

  
 podpisy na listinách již uschly, koaliční dodatek byl podepsán. Je již jasné, že koaliční vláda bude pokračovat. Já osobně cítím částečně úlevu po několika týdnech nejistoty a částečně nervozitu z budoucnosti. Samozřejmě jsem nervozní i z toho, jak zvládnu svou vlastní novou pozici místopředsedkyně vlády. Všem, kteří mne v získání této funkce podpořili, mnohokrát děkuji.

 Přesto v myslích řady členů a příznivců Věcí veřejných zůstávají určité pochyby a otázky. Především ta nejdůležitější - má tato vláda ještě smysl? A mají se této vlády i nadále účastnit Věci veřejné? Jak to dopadne?

 Poslední rok byl hodně tvrdý. Zažili jsme si útoky, které často byly za hranicí fair-play.
 Byly to útoky jak ze strany koaličních partnerů, tak od opozice. Přesto, už to, že jsme dokázali nakonec přece jenom shodnout, hodně znamená.

 Dnešní vláda není ideální. Myslím ale, že v ní jsou někteří lidé, kteří mají chuť a odvahu naši zemi ne toliko reformovat, ale skutečně posunout někam dopředu. Možná se těžko shodujeme na způsobu řešení, přesto jsme si vědomi svých úkolů - vyřešit problémy, které Českou republiku dlouhodobě trápí a které byly předchozími vládami z pohodlnosti alibisticky neustále odsouvány. Jistě, kdyby tyto reformy byly realizovány v době vysokého hospodářského růstu a nikoliv dnes, v době doznívající hospodářské krize, tak by vše bylo asi trochu jiné a mnohem jednodušší.

 Ostatně, existuje nějaká smysluplná alternativa dnešnímu vládnímu projektu? Díky současnému poměru sil v poslanecké sněmovně jsou karty rozdány zcela jasně. Za současného poměru sil nelze sestavit jakoukoliv jinou, smysluplnou koalici. Pokud by v současné situaci Věci veřejné koaliční projekt ukončily, tak by byly až příliš podobné Jiřímu Paroubkovi, který potopil někdejší vládu Mirka Topolánka v době českého předsednictví Evropské unii, aniž by měl plán B.

 Otázka tak zní možná trochu jinak. Mají Věci veřejné ve vládě svůj smysl? A jakou úlohu by ve vládě měly hrát?  Věci veřejné i nadále mají významnou roli středové strany. Hrají roli pojistky. Je zřejmé, že pokud by byly realizovány všechny návrhy extrapravicové TOP 09, byl by narušen sociální smír. Přitom právě ten je dnes mnohými považován za základní devizu demokratické společnosti. Pokud by tento stav byl porušen, vedlo by to k sociálním nepokojům, ale i k vyšší aktivizaci různých extrémistických skupin. Tyto jevy lze koneckonců částečně pozorovat již dnes. Historická zkušenost nám pak ukazuje, že taková situace dřív nebo později vede k potlačování demokratických principů, a lidských práv. Účast Věcí veřejných je tak možná důležitější, než si my sami uvědomujeme.

 Věci veřejné by ale neměly hrát roli pouhého jazýčku na vahách. Neměly by toliko taktizovat a doufat, že v příštích volbách získají zase více než 5% hlasů. Věci veřejné musí být jasnou reformní stranou, která usiluje nejen o odstranění jednotlivých problémů (státní dluh), ale o celkové ozdravění země. I nadále by Věci veřejné měly být výraznou středovou stranou, snažící se politiku dělat jinak než velké strany, které jsou tak trochu zapouzdřeny samy do sebe. Pokud tuto reformní politiku budeme dělat, pak i nadále budeme pro občany smysluplnou alternativou - a nebudou se bát dát nám svůj hlas ve volbách.  I přes naše občasné pochyby a chyby věřím, že se nám to podaří.   Přeji Vám hezké svátky a prázdniny.

Mgr. Karolína Peake
1. místopředsedkyně strany Věci veřejné 

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama