Jaroslav Kubera

Zemřel dne 20.1.2020 ve věku 72 let
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2017 18:58:00

Nejnovější příběh EU se nazývá likvidace kurvítek

Nejnovější příběh EU se nazývá likvidace kurvítek

Projev na 8. schůzi Senátu dne 20. července 2017 k Bílé knize o budoucnosti Evropy

 Dobrý den, vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové.

Já budu velmi stručný, budu se snažit popisovat věci tak, jak jsou. My tady na tomto plénu máme několik evropských tisků. Přečetl si někdo z vás ty tisky opravdu fyzicky celé, nebo jste spíše spoléhali, že výbor k tomu zaujme nějaké stanovisko, které vždy začíná tím, nebo téměř vždy, vítáme snahu a pak následuje devětkrát „ale“, které ovšem nemá žádný praktický význam. Uvidíme to za chvíli, jak je tam ten tisk o posílení orgánů hospodářské soutěže, které opět dostanou, podobně jako ČOI, status agentů, kteří budou moci vnikat do provozoven, do bytů, za součinnosti policie, aby tam zjistili, jestli nějaká smlouva neobsahuje nějakou kartelovou doložku nebo něco podobného. Samozřejmě neobsahuje, protože kartelové doložky se obvykle do smluv nedávají.

Já si občas ty materiály přečtu a skoro se to nedá. Pokud chcete reformovat, tak se stačí podívat, co unii teď momentálně zajímá, nejprve to jsou vysavače, které mohou mít výkon pouze od 800 wattů, abychom neplýtvali, což ovšem znamená, že budete vysávat poněkud déle a spotřebujete více energie, ale vysáto dobře nebude, protože ten výkon tomu nestačí. Nejnovější příběh se nazývá, omlouvám se, paní předsedající, likvidace kurvítek. Každý víte, co to je, nevím, jaký český výraz bych na to našel. Je to takové zařízení, kdy ta nejslabší umělohmotná součástka v každém přístroji funguje tak, že nejlépe 2 měsíce před ukončením záruky se jaksi poškodí. Pak s tím jdete do opravny, tam vám řeknou, víte, to se vám nevyplatí, to si kupte ten přehrávač nový, protože ta oprava by byla dražší než nové. A unie se rozhodla, protože se hodně takových věcí zahazuje, že se vrátíme do dob trabantů, kdy jsme opravdu uměli předstih, namazat ložiska, všechno jsme si dělali sami. My bychom se k tomu chtěli rádi vrátit, aby si to lidé zase znovu mohli nechat opravit, nebo opravovali. A firmy údajně budou požádány, aby dobrovolně tam tyto zařízení do toho nedávaly, aby nám ty výrobky déle vydržely. To je samozřejmě požadavek, jako kdybyste chtěli, aby se opět začaly vyrábět nůžky a nože ze Solingenu, které vydržely mojí babičce celý život.

Vzpomeňte si na ty umělohmotné nože, jaký to byl velký hit, začínaly na pěti stovkách, teď stojí 30 korun a v podstatě to ani moc nefunguje, ani neřežou. Takže podle mého názoru je unie nereformovatelná. A nereformovatelná je proto, že umí řešit takovéto věci, jako jsou vysavače nebo nedodávání gumových člunů do Libye, my jsme se všichni podivili, že je tam předtím dodávali, aby tedy mohli lépe plout ti imigranti do Itálie, tak teď už prý je tam dodávat nebudou, tak je tam dodají Číňani nebo někdo jiný. Tu imigrační krizi ona řešit neumí, protože ona řešit nejde. Povídky politiků o tom, jak posílíme hranice a budeme... Prostě neposílíme nic, protože když proti vám půjde 50 žen s malými dětmi v náručí, tak alespoň v ČR nenajdete velitele, který by dal povel k palbě. A oni ho normálně ušlapou, jenom lidsky. Takže žádné korektní řešení neexistuje, takové ty názory, pošlete jednotky do Libye, udělejte tam pořádek, to jsou takové povídky pro voliče, ale skutečný význam žádný nemají. Prostě jsme za zenitem. Ta událost s imigranty už je neřešitelná, to je rovnice, která nemá řešení, už budeme jenom čekat, co se bude nebo nebude dít. Unie na to absolutně nemá.

Pokud jde o ty členské státy, tak tam si komise vybudovala pozici, že my si tady můžeme vykládat, co chceme, ať jsou potraviny takové nebo makové, a oni si z nás dělají legraci a udělají si to stejně tak, jak oni budou potřebovat. Vzpomeňme si, pro koho platila maastrichtská kritéria, pro koho neplatila, jak dopadlo Řecko, teď je o něm chvíli ticho, protože zřejmě Německo už si ty peníze prostřednictvím těch půjček za ty zbraně vyinkasovalo zpátky. Jsme svědky záporných úroků, to je také evropský vynález, kam až jsme to dospěli, zkusme se nad tím opravdu zamyslet, jestli je normální, abyste si uložili peníze a dostali jste místo stovky 90 korun, to určitě normální není. V tuzemsku je to podobné, teď se před volbami rozdává, ale někdo to jednou bude muset zaplatit. A unie dělá totéž. Tiskne, tiskne, tiskne. A opakuji znovu, jak se všichni radujete z toho ekonomického růstu, jak je to všechno bezvadné, tak vás ujišťuji, že vrchol té sinusovky, ten spodní vrchol sinusovky bývá obvykle stejně hluboký, jako je ten růst, takže ta krize je neodvratná. A my na tu krizi nejsme vůbec připraveni, stejně tak jako vůbec nejsme připraveni na to, že jednou budeme čistými plátci a z unie ty slavné dotace, které mrší charaktery a způsobují kriminalitu, tady nebudou, už paní ministryně pro místní rozvoj říkala: To jsem zvědavá, co budeme dělat. Bude to problém, protože jsme si na to zvykli, jako si všichni zvykli, že polovina národa bere sociální dávky a už si neumíme představit, že by tomu bylo jinak. Takže perspektiva není moc lákavá. Bohužel, to jediné řešení, které nechci ani nahlas říkat, abych zase nebyl obviněn, ale bohužel, žádné politicky korektní řešení tohoto problému neexistuje. Můžete tady vykládat hodiny... A to, co my tady přijmeme, nemá pro fungování EU vůbec nic zajímavého, protože tam se ty výjimky vyjednávají při jednáních. My jsme vždycky zklamali, protože vždycky ti naši tam poklonkovali, všechny jiné státy si vyjednaly různé výjimky, my jsme tady potupně schválili lisabonskou smlouvu, která je příčinou všech dnešních problémů, jenom připomínám, že 17 senátorů bylo tehdy proti. Včera jste schválili ZEK, ujišťuji vás, že to bude podobný příběh, že se vás budou ptát, proč jste pro to hlasovali, když je z toho teď takový průšvih, podobně jako se soláry. A to si zapamatujte, tuto větu, a vzpomeňte si na mě.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama