MgA. Martin Stropnický

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.07.2017 18:38:00

Demonstrujeme připravenost chránit suverenitu našich spojenců

Demonstrujeme připravenost chránit suverenitu našich spojenců

Senátoři ve čtvrtek 20. července schválili působení českých vojáků v mnohonárodních bojových uskupení NATO v Polsku a v Pobaltí.

 Návrh připravený ministerstvem obrany podpořilo 57 z 68 přítomných členů horní komory, proti hlasovali 4 senátoři, 7 se zdrželo.

Podle ministra obrany Martina Stropnického jde o příspěvek České republiky ke kolektivní obraně Aliance, na které je založena naše vlastní bezpečnost. „Demonstrujeme tím naši připravenost chránit suverenitu našich spojenců,“ uvedl minulý týden ve středu před hlasováním v Poslanecké sněmovně ministr obrany Martin Stropnický. Po schválení v Senátu dodal: „Jsem rád, že se s blížícím koncem volebního období daří dotáhnout důležité věci do konce,“ konstatoval ministr obrany Martin Stropnický.

Reagoval tím na to, že senátoři podpořili také novelu zákona o vojácích z povolání, která zlepšuje podmínky jejich služby, smlouvu se Slovenskem o ochraně vzdušného prostoru a již zmíněné vyslání vojáků do Pobaltí.

Čeští vojáci by měli v Litvě a Lotyšsku působit od 1. ledna 2018 do 31. ledna 2019. V Pobaltí tak budou sloužit dvě jednotky. Rotní úkolové uskupení na bázi mechanizované roty v počtu do 250 vojáků, které bude začleněno do bojového uskupení vedeného Německem na území Litvy. Druhou jednotkou bude minometná četa v počtu do 40 vojáků, která se zapojí do bojového uskupení vedeného Kanadou na území Lotyšska.

Náklady na vyslání a působení českých vojáků v rámci tzv. alianční předsunuté přítomnosti (eFP – enhanced Forward Presence) v Pobaltí se odhadují na 362 milionů Kč a budou hrazeny z rozpočtové kapitoly Ministerstva obrany.

Senátoři naopak do Sněmovny vrátili novelu zákona o zpravodajských službách, která má zejména posílit kontrolu tajných služeb. Postavili se proti tomu, aby z působnosti Vojenského zpravodajství vypadla bezpečnost a zůstala mu jen obrana. O podobě předlohy by měli poslanci rozhodnout na zářijové schůzi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama